Παρέμβαση ΕΣΕ και ΣΒΕΜΚΟ στη ΜΚΟ ΕΚΠΟΣΠΟ ΝΟΣΤΟΣ

Αναδημοσίευση από ΕΣΕ Αθήνας

Την Τετάρτη 10 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση από μέλη της ΕΣΕ και ΣΒΕΜΚΟ, έξω από τα γραφεία του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Αθηναίων» , το οποίο υλοποιείται σε σύμπραξη των ΜΚΟ ΕΚΠΟΣΠΟ ΝΟΣΤΟΣ, ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ και ΧΕΝ Ελλάδος, στην οδό Κουμουνδούρου 35. Η ΕΚΠΟΣΠΟ ΝΟΣΤΟΣ «υπέρμαχος της καταπολέμησης της φτώχειας», δεν πληρώνει εργαζόμενους επί σειρά μηνών, ενώ υπάρχει ήδη ιστορικό απλήρωτων αποζημιώσεων και δεδουλευμένων σε εργαζόμενους στο αντίστοιχο πρόγραμμα του Δήμου Αχαρνών με  φορέα υλοποίησης την ΕΚΠΟΣΠΟ ΝΟΣΤΟΣ.

Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε σε εργαζόμενους του προγράμματος.

ΕΚΠΟΣΠΟ ΝΟΣΤΟΣ:

Εκμετάλλευση εργαζομένων και συνεχής καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων

Οι μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας της ΜΚΟ ΕΚΠΟΣΠΟ ΝΟΣΤΟΣ καλά κρατούν!

Δημοτικός Λαχανόκηπος Αχαρνών. Ο ΝΟΣΤΟΣ ουσιαστικά παραδέχεται σε απαντητική ανακοίνωσή του τη μη υλοποίηση του προγράμματος. Η ΜΚΟ ανανέωσε τις συμβάσεις των εργαζομένων του χωρίς να έχει εγκριθεί η παράταση. Τελικώς το αρμόδιο υπουργείο αποφάσισε την απόρριψη της παράτασης του, ενώ ζητά και την επιστροφή χρημάτων που δόθηκαν για τη δημιουργία Δημοτικού Λαχανόκηπου που δεν έγινε ποτέ.

Το Μάρτιο οι εργαζόμενοι ήρθαν σε επαφή με το ΣΒΕΜΚΟ και προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Επιθεώρηση Εργασίας επέβαλε καταβολή των δεδουλευμένων πέντε μηνών εντός 15 ημερών. Κατά του νόμιμου εκπροσώπου της ΜΚΟ ασκήθηκε ποινική δίωξη, αλλά οι διεκδικήσεις των εργαζομένων δεν σταμάτησαν εκεί.

Παράλληλα, η συνάδελφος που παραιτήθηκε τον Οκτώβριο του 2014 για λόγους αξιοπρέπειας, κατέθεσε αγωγή κατά της ΜΚΟ, καταγγέλλοντας τις συνθήκες εργασίας που την εξώθησαν σε παραίτηση και διεκδικώντας αποζημίωση. Ουσιαστικά σε παραίτηση την εξώθησαν η μη υλοποίηση του έργου και η αντιδεοντολογική αντιμετώπιση των άνεργων και άπορων επωφελούμενων

Και επειδή δεν πτοούνται, ακριβώς οι ίδιες πρακτικές ακολουθούνται και στο νέο πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ_Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Αθηναίων», το οποίο υλοποιείται σε σύμπραξη των ΜΚΟ ΝΟΣΤΟΣ, ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ και ΧΕΝ Ελλάδος. Μπορεί οι τρεις ΜΚΟ να διατείνονται σε κάθε ευκαιρία ότι «έβγαλαν από την ανεργία 45 επωφελούμενους», αλλά οι περισσότεροι εργαζόμενοι και εργαζόμενες του προγράμματος δουλεύουν τέσσερις μήνες απλήρωτοι, ενώ ο ΝΟΣΤΟΣ και η ΙΑΣΙΣ δεν τους έχουν καταβάλει ούτε καν το δώρο Πάσχα. Παράλληλα, αρκετοί εργαζόμενοι του συσσιτίου απασχολούνται σε άλλες δομές της ΜΚΟ, καθώς ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του, παρότι διανύεται ο 4ος από του 8 μήνες που προβλέπεται να λειτουργήσει το πρόγραμμα.

Όσο δουλεύουμε υποαμειβόμενοι ή απλήρωτοι, όσο η εργασία μας υποτιμάται, όσο δεχόμαστε απειλές για τη διεκδίκηση των αυτονόητων εργασιακών μας δικαιωμάτων, η εκμετάλλευση υφίσταται. Η διοίκηση της ΕΚΠΟΣΠΟ ΝΟΣΤΟΣ είναι ο εργοδότης και ο μοναδικός υπόχρεος απέναντί μας. Είμαστε εργαζόμενοι, και όχι εθελοντές.

Η ΕΣΕ Αθήνας και το ΣΒΕΜΚΟ στηρίζουν τις διεκδικήσεις των πρώην και νυν εργαζομένων:

  • για καταβολή αποζημιώσεων

  • για καταβολή δεδουλευμένων

  • για καταβολή Δώρου Πάσχα

  • για σεβασμό των εργασιακών μας δικαιωμάτων

Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας

Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ – ΣΒΕΜΚΟ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *