Επιστολή προς το ΔΣ του ΕΣΠ σχετικά με την αυτασφάλιση εργαζομένων και τις εν γένει συνθήκες εργασίας τους

Ενημερωθήκαμε ότι το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες προχώρησε πρόσφατα σε προσλήψεις συναδέλφων, επιβάλλοντάς τους την αυτασφάλιση στον ΟΑΕΕ ή την ανασφάλιστη εργασία με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης. Οι πρακτικές της εργοδοσίας στο ΕΣΠ μας είχαν απασχολήσει και στο παρελθόν, αλλά φαίνεται πως παγιώνεται η προσπάθεια δημιουργίας εργαζομένων “πολλών ταχυτήτων” όσον αφορά στην καταβολή της μισθοδοσίας και την αναγνώριση του πραγματικού καθεστώτος εργασίας των συναδέλφων ως εξαρτημένης εργασίας. Ακολουθεί η κοινή επιστολή του ΣΒΕΜΚΟ και του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΕΣΠ προς τη διοίκηση της ΜΚΟ, η οποία κοινοποιήθηκε και στο Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, η οποία χρηματοδοτεί δράσεις του ΕΣΠ.

Ως ΣΒΕΜΚΟ καταγγέλλουμε την ολοένα πιο διαδεδομένη πρακτική πολλών ΜΚΟ να αναγκάζουν τους εργαζομένους τους σε αυτασφάλιση και καλούμε όσους συναδέλφους αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα να απευθυνθούν στο Σωματείο, να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους και να διεκδικήσουν το σεβασμό τους.

ΑΠΟ:

Σωματείο Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ) 

Σωματείο «Σύλλογος Εργαζομένων Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες»

ΠΡΟΣ:

Διοικητικό Συμβούλιο Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες

ΘΕΜΑ:

Συνθήκες και καθεστώς εργασίας παλαιών και νέων εργαζομένων στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Αξιότιμα μέλη του Δ.Σ. του Ε.Σ.Π.,

Ερχόμαστε εκ νέου σε επαφή μαζί σας, καθώς μας έχουν θορυβήσει καταγγελίες μελών μας και συναδέλφων εν γένει σχετικά με τις συνθήκες και το καθεστώς εργασίας τους στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (εφεξής «ΕΣΠ»).

Συγκεκριμένα, μας γνωστοποιήθηκαν τα εξής:

Ι.  Στο πλαίσιο λειτουργίας του ΕΣΠ τείνει να παγιωθεί η απασχόληση εργαζομένων «πολλών ταχυτήτων», τόσο όσον αφορά στην αμοιβή όσο και στο χρόνο καταβολής της μισθοδοσίας αυτών, με πρόφαση την εκάστοτε ροή χρηματοδότησης και σε κάθε περίπτωση με υποτιθέμενη υπαιτιότητα του χρηματοδότη.

Υπό αυτό το πρίσμα, είμαστε υποχρεωμένοι να σας υπενθυμίσουμε ότι μόνος υπόχρεος έναντι των εργαζομένων είναι η εργοδοσία, η οποία οφείλει να καταβάλλει εγκαίρως τη μισθοδοσία τους, όπως προκύπτει από τη σχετική νομοθεσία και νομολογία. Επιπλέον, πάγια θέση των Σωματείων μας είναι ότι κάθε αδικαιολόγητη διάκριση στην αμοιβή και την καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων είναι αθέμιτη και δεν θα γίνει δεκτή.

ΙΙ. Περαιτέρω, ενημερωθήκαμε ότι για την υλοποίηση Προγράμματος, του οποίου η χρηματοδότηση προέρχεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Project Title: information on integration to beneficiaries of international protection through the operation of an one stop informatio centre), στο πλαίσιο του οποίου αναγγείλατε την πρόσληψη νέων εργαζομένων, επιβάλλετε σε αυτούς την απασχόληση με αυτασφάλιση ως «εργολάβων» ή εναλλακτικά την ανασφάλιστη εργασία με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης.

Ωστόσο από τις συνθήκες εργασίας (καθημερινή οκτάωρη απασχόληση, στον ίδιο πάντα τόπο και χρόνο, υπό τις σαφείς οδηγίες του εργοδότη κ.λπ) προκύπτει ότι η εργασία αυτών είναι εξαρτημένου χαρακτήρα και η απασχόλησή τους με άλλο καθεστώς –πέραν της ασφάλισης στο ΙΚΑ- δεν δικαιολογείται από κανέναν αντικειμενικό λόγο. Αντίθετα συνιστά αδικαιολόγητη διάκριση έναντι των υπολοίπων εργαζομένων και παράνομη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων.

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς σας για υποτιθέμενους όρους εργασίας (και δη της αυτασφάλισης στον ΟΑΕΕ) που δήθεν επιβάλλονται από το χρηματοδότη, σας ενημερώνουμε ότι σε σχετικό ερώτημα του ΣΒΕΜΚΟ προς την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η τελευταία με απαντητική επιστολή της (Αρ. Πρωτ. GREAT/HCR/17) διευκρινίζει ότι «το Γραφείο μας [της Ύπατης] δεν παρεμβαίνει σε ζητήματα εργασιακής φύσης…ωστόσο, εγείρει την αξίωση τήρησης της εκάστοτε εθνικής ασφαλιστικής και εργατικής νομοθεσίας από τους φορείς με τους οποίους συμβάλλεται». Γίνεται, λοιπόν, σαφές πως ισχυρισμοί περί υπαιτιότητας και δήθεν όρους που θέτει ο χρηματοδότης, οι οποίοι προβάλλονται από μέρους σας προς τους νέους εργαζόμενους για να δικαιολογήσουν το παράνομο καθεστώς εργασίας τους, δεν ευσταθούν.

Βάσει όλων των παραπάνω, αξιώνουμε την άμεση συμμόρφωση του Ε.Σ.Π. ως προς τις υποχρεώσεις του και συγκεκριμένα:

  1. την έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων, ανεξαρτήτως του προγράμματος στο οποίο απασχολούνται και της ροής χρηματοδότησης.
  2. την άμεση αναίρεση της αυτασφάλισης ή της ανασφάλιστης εργασίας των νεοπροσληφθέντων εργαζομένων και συμβατική αναγνώριση του πραγματικού καθεστώτος εργασίας όλων των εργαζομένων και ιδιαίτερα όσον προσφέρουν εργασία εξαρτημένου χαρακτήρα.

Σας επισημαίνουμε ότι η παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο ΕΣΠ δεν θα γίνει δεκτή. Ως εκ τούτου, επιφυλασσόμαστε να παρέμβουμε για τη διασφάλισή τους με κάθε νόμιμο και συνδικαλιστικό μέσο, καθώς και ενώπιον των εντεταλμένων προς τούτο οργάνων, εφόσον εξακολουθήσετε να μη συμμορφώνεστε με όσα ορίζει η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.

Το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ)            

Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΣΠ                                          

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *