Συμμετοχή ΣΒΕΜΚΟ σε ημερίδα για τον εθελοντισμό

Το ΣΒΕΜΚΟ συμμετέχει σε ημερίδα που διοργανώνει η Εταιρεία Αποφοίτων Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παντείου Πανεπιστημίου (ΕΑΚΑΠΠ) με τίτλο “Εθελοντική εργασία: πίστη σε έναν καλύτερο κόσμο ή εκμετάλλευση της καλής πίστης”;

Η ημερίδα είναι ανοιχτή στο κοινό και θα πραγματοποιηθεί αύριο, 13 Μαΐου, στις 4μμ, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αίθουσα Γ6, νέο κτήριο, τρίτος όροφος).

Ακολουθεί η σύνοψη της παρέμβασης του Σωματείου.

«Αλληλεγγύη, εθελοντισμός ή απλήρωτη εργασία στις ΜΚΟ;»

Τα τελευταία χρόνια, είδαμε τη διαχείριση της οικονομικής και «ανθρωπιστικής» κρίσης να γίνεται προνομιακό πεδίο εκμετάλλευσης «εθελοντών» και τον εθελοντισμό, από χωρίς καταναγκασμό δράση, να μετατρέπεται σε υποχρεωτικό στάδιο και απαραίτητο προσόν για μελλοντική πρόσληψη.

Στο χώρο των ΜΚΟ ιδιαίτερα, παρατηρείται ολοένα και συχνότερα το φαινόμενο ο «εθελοντισμός» να υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας, όπου οι «εθελοντές» καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ΜΚΟ. Δεν είναι σπάνια η επίκληση στον εθελοντισμό και το αίσθημα αλληλεγγύης των εργαζομένων, προκειμένου να καλυφθούν παραβιάσεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας ή ως επιχείρημα των διοικήσεων ενώπιον διεκδικήσεων των εργαζομένων. Τέλος, θα πρέπει να γίνεται σαφής διάκριση ανάμεσα στην αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό, πολλώ δε μάλλον τη φιλανθρωπία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *