Όλοι/ες στη Γενική Πανεργατική Απεργία την Πέμπτη, 14/12

Η ολομέτωπη επίθεση εργοδοσίας και κυβερνήσεων σε κάθε εργασιακό δικαίωμα και κεκτημένο που είχε κατακτηθεί στο παρελθόν, συνεχίζεται.

Το εργατικό δίκαιο συνεχίζει να αποδιαρθρώνεται, η εργοδοσία αυθαιρετεί ασύδοτα σε βάρος των εργαζομένων, η ανεργία παραμένει στα ύψη, οι καθυστερήσεις μισθών,  οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η επιβολής της απλήρωτης υπερεργασίας αποτελούν καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα.

Την ίδια ώρα ο ΣΕΒ πάει ένα βήμα παρακάτω προτείνοντας νέες μορφές αποδιάρθρωσης της εργασίας όπως συμβάσεις “σύντομης διάρκειας” (short-term contracts), “μικροσυμβάσεις” (mini jobs), εργασίας κατά παραγγελία (on demand work), συμβάσεις επιμερισμού θέσεων εργασίας (job sharing), συμβάσεις “μηδενικών ωρών” ή “έκτακτης ανάγκης” (zero hour contracts).

Στο ίδιο φόντο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάνει με τη σειρά της ένα δωράκι σε ερργοδοσία & θεσμούς προχωρώντας στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και σε περιορισμούς στην κήρυξη απεργίας στα πλαίσια της 3ης αξιολόγησης.

Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες σε ΜΚΟ γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει καταπάτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Η επισφαλής και ελαστική εργασία αποτελεί σύνηθες φαινόμενο στον κλάδο, όπως και η ανασφάλιστη και “μαύρη” εργασία υπό τον μανδύα του εθελοντισμού. Το παζλ συμπληρώνουν απλήρωτες υπερωρίες, μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών, διακρίσεις στις αμοιβές ακόμα και ίδιων ειδικοτήτων.

Απέναντι στις επιθέσεις εργοδοσίας και κυβερνήσεων στα εργατικά μας δικαιώματα, το όπλο μας είναι η συλλογικότητα, η αυτοοργάνωση, η αλληλεγγύη, ο αγώνας, η απεργία.

Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι ο βηματισμός της ηγεσίας της ΓΣΕΕ θα φέρει κάποιο αποτελέσματα. Είναι στο χέρι μας όμως να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας σε κάθε χώρο δουλειάς, να συνενώσουμε τους αγώνες που ξεσπάνε καθημερινά, να δώσουμε ηχηρό παρόν στον δρόμο, να επιβάλουμε τους όρους μας σε αγωνιστικό και κινηματικό επίπεδο.

Το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καλεί όλους/ες τους/τις εργαζομένους/ες σε ΜΚΟ -με όποιο καθεστώς και αν δουλεύουν- να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους και να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη Γενική Πανεργατική Απεργία που προκηρύχθηκε για την Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου, και να διαδηλώσουμε για:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά – ΟΧΙ στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την επισφάλεια
  • Δουλειά για όλους – ΟΧΙ στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
  • 8ωρο και 5νθήμερο, πληρωμένες υπερωρίες – ΟΧΙ στην μαύρη και απλήρωτη εργασία στο όνομα του εθελοντισμού
  • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων
  • Συνδικαλιστικές ελευθερίες στους χώρους δουλειάς – Κανένας περιορισμός στις απεργιακές διαδικασίες
  • Κατάργηση των αδικαιολόγητων μισθολογικών διακρίσεων στον κλάδο

Σημείο συνάντησης στο πανό του σωματείου

11:00 πμ – Είσοδος Πολυτεχνείου (επί της Πατησίων)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *