ΜΕΤΑδραση – Δράση για την εκμετάλλευση της μετανάστευσης

ΜΕΤΑδραση
Δράση για την εκμετάλλευση της μετανάστευσης

Στις 27 Ιουνίου 2013, η ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση προέβη στην εκδικητική απόλυση μέλους του ΔΣ του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ). Το ΣΒΕΜΚΟ στηρίζει την αγωγή που κατατέθηκε κατά της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση, αποσκοπώντας συγκεκριμένα στην ακύρωση της απόλυσης.

Καταγγέλλουμε τις πρακτικές της ΜΕΤΑδρασης και άλλων ΜΚΟ, οι οποίες ενώ προβάλουν ένα ανθρωπιστικό προφίλ σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ίδια στιγμή καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων τους.

Η διοίκηση της ΜΕΤΑδρασης, εκμεταλλευομένη την εργασία των διερμηνέων και την ουσιαστικά επιβεβλημένη πρόσθετη εθελοντική τους απασχόληση, χτίζει το προφίλ του υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πατώντας πάνω στην καλή τους θέληση, την ευσυνειδησία και τον επαγγελματισμό τους.

Η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός τους μας προσβάλλει. Οι διερμηνείς της ΜΕΤΑδρασης εργάζονται υπό εξαιρετικά αντίξοες και ψυχοφθόρες συνθήκες, σε αστυνομικά τμήματα, κέντρα κράτησης μεταναστών και κέντρα πρώτης υποδοχής, προσφέροντας υπηρεσίες στις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σε πρόσφυγες, κρατούμενους μετανάστες, θύματα βασανιστηρίων και human trafficking. Οι διερμηνείς επιτελούν το σημαντικό και ευαίσθητο κοινωνικό τους έργο, εργαζόμενοι ωστόσο υπό συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας και τρομοκράτησης, ενώ αντιμετωπίζονται από τη διοίκηση σαν αναλώσιμοι και απομακρύνονται όταν αντιδρούν στις πρακτικές της ή δεν δείχνουν απόλυτη ανοχή σε αυτές.

Απαιτούμε σεβασμό στα εργασιακά μας δικαιώματα, σεβασμό στο έργο και την εργασία που προσφέρουμε.

Το ΣΒΕΜΚΟ στηρίζει την κατάθεση αγωγής εναντίον της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση, διεκδικώντας την αναγνώριση της εργασίας των διερμηνέων ως εξαρτημένου χαρακτήρα και την ακύρωση της απόλυσης του απολυμένου μέλους μας ως καταχρηστικής.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στη ΜΕΤΑδραση και σε άλλες ΜΚΟ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα, να απευθυνθούν στο Σωματείο μας και να το υποστηρίξουν.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΧΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Διαβάστε τη συνέχεια της ανακοίνωσης εδώ [SVEMKO_anakMetadrash_Okt2013]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *