Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους/ες των Μεταβατικών Δομών Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων- Κάλεσμα στους/τις εργαζόμενους/ες για συνάντηση την Τετάρτη 20/06 στις 18.30, στα γραφεία του σωματείου, Λόντου 6, Εξάρχεια, 2ος όροφος.

Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους/ες

των Μεταβατικών Δομών Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων

 

Όμηροι της ακραίας καταπάτησης των εργασιακών τους δικαιωμάτων βρίσκονται εκατοντάδες εργαζόμενοι/-ες στις Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων πολλών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ενδεικτικά έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας εργαζόμενοι/ες από τις ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, PRAKSIS, Ηλιαχτίδα) οι οποίοι παραμένουν έως και πάνω από 5 μήνες απλήρωτοι, παρότι καλούνται να προσφέρουν κανονικά την εργασία τους στο ευαίσθητο αυτό πεδίο, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.  Επιπρόσθετα, στους ίδιους εργαζόμενους επιβάλλονται εργασιακές συνθήκες πλήρους επισφάλειας, καθώς είναι αναγκασμένοι να υπογράφουν μηνιαίες συμβάσεις με τις εργοδότριες ΜΚΟ.

Οι χιλιοειπωμένες απαντήσεις της εργοδοσίας στις καταγγελίες των εργαζομένων και του ΣΒΕΜΚΟ ότι : “δεν υπάρχουν χρήματα” ή ότι “ο μοναδικός υπαίτιος των καθυστερήσεων είναι το Υπουργείο Οικονομικών” δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα. Στις επίμονες εκκλήσεις για άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων επιστρατεύονται σε ορισμένες περιπτώσεις και απαντήσεις που ουσιαστικά  μετακυλίουν την ευθύνη στους ίδιους τους εργαζόμενους: “Όποιος αντέχει…. δεν είναι ανταγωνιστικό ή εριστικό αυτό, αλλά ανταποκρίνεται στην σκληρή πραγματικότητα, που θα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι και να προγραμματίζουν τη ζωή τους“. Όλες αυτές οι δικαιολογίες υποκρύπτουν το μοναδικό αληθές γεγονός, πως απέναντι στους εργαζόμενους ο μόνος υπόχρεος είναι ο εργοδότης, δηλαδή οι διοίκησεις των ΜΚΟ. Οι διοικήσεις είναι αυτές που οφείλουν να καταβάλλουν έγκαιρα τη μισθοδοσία ανεξαρτήτως της ροής χρηματοδότησης, όπως και οι εργαζόμενοι προσφέρουν την εργασία τους ανεξαρτήτως της ροής χρηματοδότησης!! Το πώς θα ρυθμιστεί κάτι τέτοιο, έχει να κάνει με τις εργατικές υποχρεώσεις της εργοδοσίας και του φορέα χρηματοδότησης και όχι με την υπομονή του εργαζόμενου, ο οποίος παρέχει κανονικά την εργασία του και δικαιούται να αμείβεται κανονικά και σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Το συγκεκριμένο παράδειγμα δεν είναι μοναδικό. Είναι χαρακτηριστικό των γενικότερων εργασιακών συνθηκών που επικρατούν στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Οι απλήρωτες υπερωρίες και η on-call παροχή υπηρεσιών, ακόμα και τις αργίες ή τα Σαββατοκύριακα, είναι συνήθης πρακτική. Το ίδιο και καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας, η εργασία με «μπλοκάκι» και η αυτασφάλιση στη θέση της εξαρτημένης εργασίας. Στο όνομα τελικά μιας αμφιλεγόμενης «φιλανθρωπίας» επιβάλλονται μέσα από ψυχολογικούς και ηθικούς εκβιασμούς ο αναγκαστικός «εθελοντισμός», η αναλωσιμότητα και η επισφάλεια των συμβάσεων έργου και ορισμένου χρόνου. Πίσω από την ταμπέλα της «κοινωνικής προσφοράς» κρύβονται οι συστηματικές και σφοδρές καταπατήσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Ήδη συνάδελφοι/ισσες από τις Δομές Φιλοξενίας της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ σε Ταγαράδες και Ωραιόκαστρο είναι σε επίσχεση εργασίας, ενώ το ΣΒΕΜΚΟ σε συντονισμό με το «Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας» (ΣΒΕΨΥΚΟΙ), προχώρησε σε κήρυξη στάσης εργασίας την Πέμπτη 26/04 σε όλες τις δομές της ΑΡΣΙΣ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον δίκαιο αγώνα τους.

  • Υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά μας δικαιώματα με κοινό μέτωπο των εργαζόμενων απέναντι στην εργοδοσία. Αυτοοργάνωση, συλλογικότητα και αγώνας.
  • Οργανώνουμε από κοινού τις δράσεις μας απέναντι στην απλήρωτη εργασία και τις εργοδοσίες των ΜΚΟ.
  • Καλούμε τις διοικήσεις των ΜΚΟ να καταβάλουν άμεσα και στο ακέραιο τα δεδουλευμένα σε όλους τους/ις συναδέλφους/ισσες.
  • Απαιτούμε να μπει τέλος στην επισφάλεια των μηνιαίων συμβάσεων.
  • Είμαστε εργαζόμενοι/ες και όχι αναλώσιμοι ούτε “εθελοντές”.

Το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ καλεί όλους/ες τους/ις εργαζόμενους/ες των Μεταβατικών Δομών Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων σε συνάντηση την Τετάρτη 20/06 στις  18.30, στα γραφεία του σωματείου, Λόντου 6, Εξάρχεια, 2ος όροφος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *