Κήρυξη στάσης εργασίας στη ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση, Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2018, από τις 9π.μ. έως τη 1μ.μ., για τις εκδικητικές απολύσεις δύο εργαζομένων

Κήρυξη στάσης εργασίας στη ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση, Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2018, από τις 9π.μ. έως τη 1μ.μ., για τις εκδικητικές απολύσεις δύο εργαζομένων

Μόλις δυο εβδομάδες μετά τη δημόσια καταγγελία του ΣΒΕΜΚΟ για τις εργασιακές παραβιάσεις της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση και την αντίστοιχη καταγγελία εργαζομένων της για τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν σε όλα τα τμήματά της, η διοίκηση της ΜΕΤΑδρασης προχώρησε αιφνιδιαστικά την Παρασκευή 31 Αυγούστου σε δύο εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων του τμήματος Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, ένας εκ των οποίων είναι μέλος του ΣΒΕΜΚΟ. Στη συνέχεια, όπως έχουν καταγγείλλει ήδη εργαζόμενοι/ες του συγκεκριμένου τμήματος σε δημόσιο κείμενό τους, η διοίκηση τους απέστειλε επιστολή με την οποία τους απείλησε πως θα προχωρήσει άμεσα στις απολύσεις τριών ακόμα εργαζομένων. Έπειτα από δυναμική παρέμβαση των εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση, κατά την οποία απαίτησαν την άμεση ανάκληση των δυο απολύσεων, την αποτροπή περαιτέρω απολύσεων συναδέλφων μας και τη σαφή ενημέρωση για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζόμενων του τμήματος, η διοίκηση ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις τους επόμενους μήνες, δηλώνοντας πως δεν φέρει καμία ευθύνη για τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων της.

Οι παραπάνω πρακτικές εκδικητικότητας, τρομοκράτησης, εκβιασμού και ασυνέπειας της ΜΕΤΑδρασης δεν είναι άγνωστες στους/στις εργαζόμενους/ες της. Η ΜΚΟ έχει ήδη καταδικαστεί τελεσίδικα για παραβίαση της ασφαλιστικής και εργατικής νομοθεσίας, μετά την εκδικητική απόλυση εργαζόμενης διερμηνέα και μέλος του ΣΒΕΜΚΟ το 2013. Συγκεκριμένα, η απόλυσή της κρίθηκε άκυρη, ενώ το δικαστήριο υποχρεώνει τη ΜΚΟ σε καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, μισθών υπερημερίας και επαναπρόσληψη της εργαζόμενης. Ακόμη, εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης εργαζόμενης στο τμήμα Συνοδειών Ασυνόδευτων Ανηλίκων, που εργαζόταν στη ΜΕΤΑδραση για σχεδόν 5 χρόνια καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες της ΜΚΟ, χωρίς ασφάλιση (με τίτλο κτήσης).

Τις ίδιες εκδικητικές πρακτικές άλλωστε βιώνουμε ήδη και σε άλλους εργασιακούς χώρους των ΜΚΟ, όπως οι πρόσφατες απολύσεις δύο μελών της του υπό σύσταση Επιχειρησιακού Σωματείου της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ (ένας εκ των οποίων και μέλος προσωρινής διοικούσας επιτροπής) και η εκδικητική απόλυση εργαζόμενου στην PRAKSIS, αλλά και δεκάδες άλλα παρόμοια περιστατικά που έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Είναι πλέον σαφές σε όλους/ες μας ότι οι συνδικαλιστικές ελευθερίες και η διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων αποτελούν κίνδυνο για τις διοικήσεις των ΜΚΟ και βρίσκονται καθημερινά στο στόχαστρό τους.

Εξίσου ξεκάθαρη είναι η συνολική επίθεση των ΜΚΟ απέναντι στους/στις εργαζόμενους/ες τους, τους/τις οποίους/ες έχουν ήδη αρχίσει να απολύουν μαζικά, αποποιούμενες τις ευθύνες τους απέναντί τους και επιρρίπτοντάς τες πότε στις κρατικές και πότε στις διεθνείς χρηματοδοτήσεις. Γνωρίζουμε πως διανύουμε μία περίοδο στην οποία η εργοδοτική επίθεση θα ενταθεί, αφού έχουν ήδη αρχίσει να εξαπολύονται σχετικές απειλές για μαζικές απολύσεις σε διαφορετικούς εργασιακούς χώρους, με τις διοικήσεις των ΜΚΟ να αντλούν τις χειρότερες εργοδοτικές πρακτικές από το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο. Υιοθετούν και επιβάλλουν την επισφάλεια, την αναλωσιμότητα και την ευελιξία των εργαζομένων, αδιαφορώντας παράλληλα για το προϊόν της εργασίας που αυτοί παράγουν και το οποίο ανερυθρίαστα διατείνονται πως υπερασπίζονται. Η ΜΕΤΑδραση στην προμετωπίδα αυτής  της σύγχρονης εργασιακής δυστοπίας των ΜΚΟ, επιβάλλει στους/στις εργαζομένους/ες κάθε είδους αντεργατική λύση ως τη μόνη και καλύτερη δυνατή. Υπ’ αυτό το πρίσμα, μετά τις εκδικητικές απολύσεις, δε δίστασε να απειλήσει για μία ακόμα φορά όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες του τμήματος Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων πως θα τους απολύσει μαζικά, πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών στις χρηματοδοτήσεις, εργοδοτικό τρικ που έχουμε βαρεθεί πια να βλέπουμε σε αυτούς τους χώρους.

Ταυτόχρονα, το πειραματικό εργαστήρι των ΜΚΟ στο οποίο συμμετέχει η ΜΕΤΑδραση αναπαράγει μεσαιωνικές εργασιακές συνθήκες και καταπατάει κάθε συνδικαλιστική ελευθερία, με το πρόσχημα του ιδιαίτερου χαρακτήρα του αντικειμένου εργασίας τους, εκβιάζοντας τους εργαζομένους καθημερινά πώς από αυτούς τους ίδιους εξαρτώνται ζωές ανθρώπων, το μέλλον μικρών παιδιών και οικογενειών, πως αν δεν δουλέψουν περισσότερο, αν δεν συμμορφωθούν με την εργασιακή πραγματικότητα που τους επιβάλλεται θα την πληρώσουν άλλοι. Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που η ΜΕΤΑδραση επικαλείται το φιλότιμο των εργαζομένων της ώστε να τους συμμορφώνει και να τους εκμεταλλεύεται, τα μέλη του διοικητικού της συλλόγου ήδη από καιρό οργανώνουν το δικό τους σχέδιο εξόδου από τον, περιορισμένων οικονομικών κερδών, χώρο των Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων.  Τον τελευταίο χρόνο, μέλη του Δ.Σ. της ΜΕΤΑδρασης δημιούργησαν Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης με την επωνυμία SYNAPSIS, που μάλιστα συστεγάζεται στα γραφεία τους, στην οποία σχεδιάζουν να μεταφέρουν το πιο κερδοφόρο τμήμα της ΜΚΟ, αυτό δηλαδή με το οποίο κατάφεραν να μπουν στο προσκήνιο των διεθνών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, το τμήμα Παροχής Υπηρεσιών Διερμηνείας.

Από τη μία, λοιπόν, η ΜΕΤΑδραση καταπατάει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενών της, αναγκάζοντάς τους να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες, να εργάζονται χωρίς ασφάλιση (εκκρεμεί αυτή την περίοδο σχετικό δικαστήριο εργαζόμενης του τμήματος Συνοδειών Ασυνόδευτων Ανηλίκων), που τους απολύει εκδικητικά ενώ ταυτόχρονα εξαπολύει απειλές για μαζικές απολύσεις, που τους εκβιάζει καθημερινά ώστε να συμμορφώνονται στο ιδιόμορφο καθεστώς της με το πρόσχημα του ανθρωπιστικού της οράματος. Και την ίδια στιγμή από την άλλη, σχεδιάζει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το εργατικό της δυναμικό, δημιουργώντας κερδοσκοπική εταιρεία και μεταφέροντας σταδιακά τις κεντρικές της εργασίες σε αυτήν.

Η ΜΕΤΑδραση, όμως, πρέπει να γνωρίζει πως οι εργαζόμενοι/ες δεν είμαστε λίπασμα στην καλλιέργεια του ανθρωπιστικού της προφίλ, το οποίο χτίζει καθημερινά στις πλάτες μας για να δημιουργεί καλό όνομα στην πιάτσα και να καρπώνεται διεθνείς και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Δεν χωνεύουμε το παραμύθι των ανθρωπιστικών οραμάτων της, ώστε να δουλεύουμε σαν τα σκυλιά χωρίς να απαιτούμε όσα δικαιούμαστε, όντας ταυτόχρονα οι μοναδικοί/ές που αντιμετωπίζουν την βίαιη πραγματικότητα του ανθρωπιστικού πεδίου. Δεν ανεχόμαστε την ανθρωποφαγική λογική της, με την οποία απολύονται με συνοπτικές διαδικασίες όσοι και όσες αντιδρούν στον εργασιακό μεσαίωνα που μας επιβάλλουν. Δεν θα επιτρέψουμε να μας απειλεί με μαζικές απολύσεις, την ίδια στιγμή που απαιτεί να ενταντικοποιήσουμε την εργασία μας και να γίνουμε πιο παραγωγικοί από ποτέ. Δεν θα αφήσουμε να πέσει κάτω η κυνική αδιαφορία της εργοδοσίας για τις θέσεις εργασίας μας, δηλαδή για τις συνθήκες της ίδιας μας της καθημερινότητας, για τις ίδιες μας τις ζωές, την ίδια στιγμή που χτίζει το λαμπρό της μέλλον στον χώρο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Καταγγέλλουμε τις εκδικητικές απολύσεις των δύο εργαζομένων του τμήματος Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση, που μοναδικό στόχο έχουν να προλάβουν τη δυναμική αντίδραση των εργαζομένων απέναντι στην επικείμενη εργοδοτική επίθεση που έρχεται, τρομοκρατώντας ταυτόχρονα τους υπόλοιπους και περνώντας το σαφές μήνυμα πως όποιος δεν συμμορφώνεται θα απομακρύνεται. Καταγγέλλουμε τις απειλές και τους εκβιασμούς της διοίκησης απέναντι στους εργαζομένους της για μαζικές απολύσεις και την ανεύθυνη στάση της σχετικά με τις θέσεις εργασίας τους, την ίδια στιγμή που η ίδια σχεδιάζει ιδιωτικά κερδοσκοπικά προγράμματα με στόχο να αποφύγει να αναμετρηθεί με τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζομένους. Καταγγέλλουμε τον εργασιακό μεσαίωνα που προσπαθούν να μας επιβάλλουν και δηλώνουμε ρητά πως θα μας βρουν απέναντί τους μέχρι το τέλος.

Απαιτούμε

  • Την άμεση ανάκληση των εκδικητικών απολύσεων των δύο εργαζομένων στο τμήμα Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.
  • Την άμεση ανάκληση των επικείμενων απολύσεων ακόμα τριών εργαζόμενων του ίδιου τμήματος οι οποίες έχουν ανακοινωθεί.
  • Την άμεση έγγραφη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων του ίδιου τμήματος που έχουν απειληθεί με μαζικές απολύσεις τους επόμενους μήνες.
  • Την άμεση διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων που απασχολούνται στη ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση και έχουν έμμεσα απειληθεί πως θα επηρεαστούν από την ολοκλήρωση συγκεκριμένων προγραμμάτων της ΜΚΟ το επόμενο χρονικό διάστημα.
  • Καμία άλλη εκδικητική απόλυση σε ΜΚΟ, τέλος στις μαζικές και μη απολύσεις γενικά.

Καλούμε

  • Όλους/όλες τους/τις εργαζόμενους/ες στην ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση σε Πανελλαδική Στάση Εργασίας σε όλα τα τμήματά της, την Πέμπτη 13/09/2018 από τις 9π.μ. έως τη 1μ.μ..
  • Όλους/όλες τους/τις εργαζόμενους/ες στην ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση σε Παράσταση Διαμαρτυρίας το χρονικό διάστημα που καλύπτει η στάση εργασίας, έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση στον Ταύρο, 25ης Μαρτίου 7.
  • Όλους/όλες τους/τις εργαζόμενους/ες στην ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση να συμπαρασταθούν έμπρακτα στον αγώνα των συναδέλφων/ισσών τους για την άμεση ανάκληση όλων των απολύσεων που έχουν γίνει ή έχουν ανακοινωθεί.
  • Όλους/όλες τους/τις εργαζόμενους/ες σε άλλες ΜΚΟ και άλλους χώρους δουλειάς να στηρίξουν τον αγώνα μας ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που προσπαθούν να επιβάλλουν οι ΜΚΟ.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ!

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ, ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ, ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ!

Το ΣΒΕΜΚΟ αποτελεί κλαδικό, πανελλαδικό πρωτοβάθμιο σωματείο και ως εκ τούτου στην στάση εργασίας έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν όλοι και όλες οι εργαζόμενοι/ες της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση, μέλη του σωματείου και μη. Η συμμετοχή σε προκηρυγμένη στάση εργασίας, και εν γένει οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, προστατεύονται από τον νόμο και τυχόν εκδικητικότητα του εκάστοτε εργοδότη.

*Οι συνελεύσεις του ΣΒΕΜΚΟ πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Τετάρτη στο νέο χώρο διεξαγωγής συνελεύσεων του σωματείου, Λόντου 6 στα Εξάρχεια και είναι ανοιχτές. Προτρέπουμε τόσο τα μέλη μας όσο και όλους τους εργαζόμενους/-ες σε ΜΚΟ να έρθουν σε επαφή μαζί μας, να παρακολουθούν τις συνελεύσεις και να συμμετέχουν στις διαδικασίες για την καλύτερη αλληλοενημέρωση όλων μας και τη συλλογικότερη λήψη αποφάσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *