ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ

 

PRAKSIS 1η 

Την  Πέμπτη 29/11, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΜΚΟ PRAKSIS θέτει ξαφνικά σε εφαρμογή την απόφαση της εταιρίας να σταματήσει την ενασχόλησή της με τις δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων ανακοινώνοντας μέσω mail στο προσωπικό της το κλείσιμο των ξενώνων που διατηρεί από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Τις επόμενες μέρες μέλη της διοίκησης της PRAKSIS πραγματοποιούν επισκέψεις στους ξενώνες που ενημερώνουν τους/τις εργαζόμενους/ες οι οποίοι/ες βρίσκονται σε κατάσταση σοκ για την απόφαση αυτή και προσπαθούν να παρουσιάσουν 176 παράνομες ομαδικές απολύσεις σαν νόμιμη διαδικασία που προκύπτει από το κλείσιμο ενός από τα προγράμματα που διατηρεί η εταιρία, ενώ παράλληλα δεν λαμβάνει καμιά δέσμευση για τα άτομα που φιλοξενούνται στους ξενώνες. Την ίδια στιγμή μέσω των Μ.Μ.Ε. επιχειρεί να αποποιηθεί όλων των ευθυνών της σε σχέση με την απόφαση αυτή και να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο επικοινωνιακά στο οποίο θα προχωρήσει απερίσπαστη στην υλοποίησή της κατηγορώντας τους κρατικούς φορείς για ασυνέπεια σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις κάτι που συνειδητοποίησε δυστυχώς πρόσφατα.

 

PRAKSIS 2η (ΔΟΜ)

Την ίδια περίοδο διαρροές από τα υπουργεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης  και μεταναστευτικής πολιτικής ενημερώνουν την κοινή γνώμη πως ‘’παρακολουθούν στενά την υπόθεση’’ και ‘’διαβεβαιώνουν πως θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να μη βρεθεί στο δρόμο κανένα παιδί και κανένας εργαζόμενος’’. Σαν αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών στις 13 Δεκεμβρίου η αναπληρώτρια υπουργός  Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου ανακοινώνει με ανακούφιση ότι η PRAKSIS και ο ΔΟΜ, προφανέστατα επιδεικνύοντας  εξαιρετικά αντανακλαστικά και αυτοματισμούς και εξαντλώντας τις φιλεργατικές τους ευαισθησίες και το ανθρωπιστικό τους ενδιαφέρον, συμφώνησαν,  σε ένα βράδυ, ο τελευταίος να αναλάβει την λειτουργία των ξενώνων από την αρχή του 2019 δεσμευόμενος μάλιστα πως θα απορροφήσει την πλειονότητα των υπό απόλυση εργαζομένων. Το κράτος  μέσω του αρμόδιου υπουργείου έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στις εμπλεκόμενες ΜΚΟ και μέσω μιας προσεκτικής φρασεολογίας ουσιαστικά δίνει λευκή επιταγή σε παλιούς και νέους εργοδότες να διαμορφώσουν τις συνθήκες της ‘’μετάβασης’’ του επιχειρησιακού καθεστώτος πίσω από κλειστές πόρτες και φυσικά χωρίς αυτή η διαδικασία να εμπεριέχει τους/τις εργαζόμενους/ες σε κανένα σημείο. Αυτοί/ες άλλωστε θα πρέπει να νιώθουν ευγνωμοσύνη που μερικοί/ες εξ αυτών θα διασωθούν χάρη στη σωτήρια συνεργασία κράτους και αφεντικών.

Αυτό είναι το σενάριο που παρακολουθούμε να εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες μπροστά μας σαν εργαζόμενοι/ες στις ΜΚΟ. Η PRAKSIS έχοντας αποφασίσει να απεμπλακεί από τους ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων έχει να διαχειριστεί την καυτή πατάτα των 176 παράνομων ομαδικών απολύσεων  και τη μη αναγνώριση της πραγματικής σχέσης εργασίας των εργαζομένων της έχοντας ήδη εις βάρος της μια δικαστική απόφαση που δικαιώνει συναδέλφισσα-εργαζόμενη σε ξενώνες, αναγνωρίζοντας πέραν των άλλων το εξαρτημένο της εργασίας και τις συνεχόμενες συμβάσεις ως αορίστου. Για να το πετύχει αυτό έχει στήσει ένα κλίμα τρομοκρατίας των εργαζομένων μέσω του αιφνιδιασμού, έχοντας συμφωνήσει τη διάδοχη κατάσταση  με τον ΔΟΜ προσπαθώντας να επιβάλει το ψευτοδίλημμα στους/στις  εργαζόμενους/ες της αποδοχής αυτής της κατάστασης ή της λήξης της σύμβασης τους. Στη διαδικασία αυτή πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει το κράτος που στην ουσία παρέχει θεσμική κάλυψη σε μια τελείως αδιαφανή και μεροληπτική διαδικασία εις βάρος των εργαζομένων ενώ παράλληλα νομιμοποιεί την πρωτοφανή παράλειψη εκπροσώπησης των εργαζομένων στο διάλογο για τη μετάβαση του επιχειρησιακού καθεστώτος.

Στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι/ες καλούνται από την εργοδοσία με τις πλάτες των κρατικών φορέων να παραιτηθούν των δικαιωμάτων της σύμβασης αορίστου χρόνου που θα πρέπει να διεκδικήσουν η οποία προκύπτει από τις διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου που τους επιβάλλονταν ενώ κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της οργάνωσης και να απαλλάξουν την  PRAKSIS από την καταβολή των αποζημιώσεων ή τον ΔΟΜ από τη αποδοχή της σχέσης εργασίας αορίστου χρόνου. Ταυτόχρονα δεν παρέχεται καμία διασφάλιση προς αυτούς/ές όσο αναφορά τη διατήρηση των θέσεων εργασίας καθώς ο καινούργιος εργοδότης θα τους υποβάλλει σε διαδικασία αξιολόγησης προκειμένου να προβεί στην πρόσληψή τους. Ταυτόχρονα ήδη έχει ανακοινωθεί ότι δυο από τους ξενώνες δεν εμπεριέχονται σε αυτή τη διαδικασία και θα κλείσουν οριστικά. Με λίγα λόγια επικρατεί ένα θολό τοπίο που εξυπηρετεί αποκλειστικά την εργοδοσία και πιθανότατα για όσους/ες συνεχίσουν θα πρόκειται για μια μονομερή βλαπτική μεταβολή της σύμβασης εργασίας τους.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί πως οι εξελίξεις αυτές και ο αιφνιδιαστικός τρόπος με τον οποίον κινείται η PRAKSIS αποτελεί μια ακόμα βίαιη παρέμβαση στις ζωές των ασυνόδευτων ανηλίκων που βλέπουν άλλη μια φορά το πλαίσιο τους να αποσταθεροποιείται. Το αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που δημιουργείται και η πιθανότητα κάποιοι/ες από αυτούς/ές να βρεθούν σε camps συνιστά άλλη μια κακοποίηση σε βάρος τους. Η αλληλεγγύη μας στους/στις ανήλικους/ες ασυνόδευτους/ες πρόσφυγες είναι δεδομένη και όλοι/ες μας, όπως και στη καθημερινή πρακτική μας στο χώρο εργασίας, έτσι και τώρα πρέπει να διεκδικήσουμε ώστε να διαμορφωθεί ένα σταθερό και ασφαλές πλαίσιο φιλοξενίας των ατόμων αυτών.

Το ΣΒΕΜΚΟ προσπαθώντας να ρίξει φως στις μεθοδεύσεις της PRAKSIS κάλεσε σε τριμερή συνάντηση στο υπουργείο εργασίας στις 17/12 με την διοίκηση της ΜΚΟ παράλληλα με στάση εργασίας σε όλες τις ΜΚΟ της Αθήνας. Η διοίκηση της PRAKSIS απέφυγε την συνάντηση αυτή.  Για το λόγο αυτό το σωματείο προχώρησε σε πρόταση διμερούς συνάντησης για τις 18/12 με το υπουργείο με σκοπό να ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς και να τους θέσει προ των ευθυνών τους και σε νέα στάση εργασίας. Στη συνάντηση αυτή ο γενικός γραμματέας του υπουργείου εργασίας Αντρέας Νεφελούδης δήλωσε με ξεκάθαρο και εμφατικό τρόπο την άγνοια του γύρω από τα επείγοντα ζητήματα που του έθεσε το σωματείο και αφορούν την εργασιακή σχέση των εργαζόμενων στην PRAKSIS και τους όρους με τους οποίους γίνεται η επιχειρηματική συναλλαγή μεταξύ των δύο οργανώσεων και δεσμεύτηκε να μας απαντήσει ‘’αφου διερευνήσει την υπόθεση και συνεκτιμήσει την πολιτική βούληση και την κατάσταση’’. Επιπλέον το ΣΒΕΜΚΟ έχει αποστείλει γραπτό αίτημα σε PRAKSIS και ΔΟΜ να αποσαφηνίσουν τους όρους και το καθεστώς της μεταξύ τους συμφωνίας.

Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στους ξενώνες της PRAKSIS το τελευταίο διάστημα είναι ενδεικτικό του παιχνιδιού που παίζεται τα τελευταία χρόνια σε βάρος μεταναστών και εργαζομένων οι οποίοι θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους και των πολιτικών συμφερόντων. Οι κινήσεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες είναι χαρακτηριστικές του κυνισμού των ΜΚΟ που μόνο στόχο έχουν το οικονομικό και πολιτικό συμφέρον αλλά ταυτόχρονα και της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται το μεταναστευτικό ζήτημα από κράτος και οργανώσεις.

 Ο αγώνας των συναδέλφων στους ξενώνες είναι αγώνας που αφορά όλους και όλες τους/τις εργαζόμενους/ες στις ΜΚΟ καθώς σε περίπτωση που περάσει η μεθόδευση αυτή της εργοδοσίας νομιμοποιείται η καταστρατήγηση θεμελιωδών δικαιωμάτων μας και η υποβάθμιση του ρόλου μας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν τις ζωές μας. Οι εργαζόμενοι/ες δεν πρέπει να εμπιστευτούν την τύχη τους ούτε στα αφεντικά και φυσικά ούτε να περιμένουν την παρέμβαση της υπουργού που σαν από μηχανής θεός θα έρθει να τους σώσει αλλά να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και μέσα από συλλογικό αγώνα στα πλαίσια της αλληλεγγύης και της αυτοοργάνωσης να υπερασπιστούν αυτά  που τους ανήκουν και τα οποία σε μια βραδιά προσπαθούν να τους κλέψουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *