Άμεση Καταβολή Δεδουλευμένων – Απλήρωτοι οι εργαζόμενες/οι για τρεις μήνες στην Ε.Κ.Πο.Σ.Π.Ο ΝΟΣΤΟΣ

Είμαστε οι απλήρωτες/οι εργαζόμενες/οι του προγράμματος «ESTIA 2021: Στεγαστικό πρόγραμμα για αιτούντες διεθνή προστασία». Εργοδότης μας είναι η Ε.Κ.Πο.Σ.Π.Ο Νόστος και χρηματοδότης το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε με σκοπό να προσφέρει υπηρεσίες στέγασης στον αστικό ιστό και ένταξης σε αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Ή τουλάχιστον έτσι υποστηρίζει.. Στην πρώτη γραμμή του προγράμματος, απασχολούμαστε Διερμηνείς, Κοινωνικές/οι Λειτουργοί, Ψυχολόγοι και Επόπτ(ρι)ες Στέγασης.

Το αντικείμενο της εργασίας μας είναι από μόνο του δύσκολο και ψυχοφθόρο, αφού ως εργαζόμενοι/ες/α πρώτης γραμμής συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες στις χώρες καταγωγής τους οι οποίες συνεχίζονται ως ένα βαθμό στο νέο τόπο διαμονής. Εργαζόμαστε υπό το καθεστώς επαναλαμβανόμενων συμβάσεων ορισμένου χρόνου, με αποτέλεσμα να μην κατοχυρώνουμε, ακόμα και μετά από χρόνια εργασίας, κανένα εργασιακό δικαίωμα. Αξιολογείται η απόδοσή μας σε κάθε λήξη σύμβασης και κάποι@ από εμάς ζούμε με τον διαρκή φόβο της “λήξης της συνεργασίας”. Επιπροσθέτως, οι υπερωρίες δεν πληρώνονται όπως προβλέπεται από το νόμο, αλλά ανταλλάσσονται με ρεπό. Παράλληλα, μετά τις τελευταίες αποφάσεις του υπουργείου, όλ@ τ@ εργαζόμεν@ υποχρεούμαστε σε ένταξη στο μητρώο μελών ΜΚΟ, κάτι που σημαίνει ότι οφείλουμε να προσκομίζουμε ανά τρεις μήνες το ποινικό μας μητρώο στις οργανώσεις. Προστέθηκε λοιπόν ο φόβος της απόλυσης για όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εγγραφής στο μητρώο, το φακέλωμα μας και η καταπάτηση των προσωπικών μας δεδομένων. Τρανό παράδειγμα, η αιφνίδια απόλυση του συναδέλφου μας Μ.Σ. στις 21/01/21.(https://svemko.espivblogs.net/?p=1554)

Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, οι συνθήκες πλέον γίνονται ακόμη πιο δύσκολες για μας τ@ εργαζόμεν@ αφού δεν έχουμε λάβει τα δεδουλευμένα μας εδώ και τρείς μήνες και παραμένουμε απλήρωτ@ για το 2021. Εδώ να ξεκαθαρίσουμε βέβαια ότι οι καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών μας είναι μια πάγια τακτική της Ε.Κ.Πο.Σ.Π.ΟΝόστος. Χαρακτηριστικό είναι ότι το προηγούμενο διάστημα η μισθοδοσία του Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου.

Και αναρωτιόμαστε: σε πόσο καλό επίπεδο μπορούν να λαμβάνουν υπηρεσίες οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων αυτών, από εξουθενωμένους, οικονομικά και ψυχολογικά, εργαζόμενους;

Οι Kοινωνικοί/ές Λειτουργοί και Ψυχολόγοι, που έχουμε προσληφθεί ώστε να παρέχουμε υποστηρικτικές υπηρεσίες σε αιτούντες άσυλο και αναγνωρισμένους πρόσφυγες, γινόμαστε καθημερινά σάκοι του μποξ, πάντα με τη σιωπηρή ανοχή των (αν)αρμόδιων υπευθύνων.Βρισκόμαστε καθημερινά κάτω από συνεχή και εξοντωτική πίεση, ώστε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε ένα κράτος που αδιαφορεί επιδεικτικά για τα δικαιώματα των προσφύγων. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που μας ζητούνται και η διαρκής αξιολόγηση της ευαλωτότητας των ωφελούμενων ατόμων αποτελούν τροχοπέδη στην άσκηση του ρόλου μας ώς ΚΛ ο οποίος καταλήγει να γίνεται περισσότερο ελεγκτικός παρά υποστηρικτικός. Εργαζόμαστε με το διαρκή κίνδυνο της πανδημίας καθώς  καθημερινά καλούμαστε να μεταφερόμαστε σε όλα τα σημεία της Αθήνας για να διεξάγεται ομαλά το πρόγραμμα. Όλα αυτά χωρίς να μας παρέχεται επαγγελματική εποπτεία, το ελάχιστο δυνατό υποστηρικτικό μέσο ως εργαζόμενοι/ες/α του πεδίου, τα οποί@ είμαστε εκτεθειμένα σε μεγάλο βαθμό στην εμφάνιση επαγγελματικής εξουθένωσης (burn- out).

Οι Διερμηνείς καθημερινά μεταβαίνουμε κυριολεκτικά σε κάθε νοσοκομείο, κέντρο υγείας, σε κάθε διαμέρισμα στην Αττική ώστε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Καθώς πάντοτε το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ αρνούταν να προσφέρει χρηματοδότηση για επαρκή αριθμό διερμηνέων, οι διερμηνείς καλούμαστε από την οργάνωση να γινόμαστε δέκα κομμάτια για να μπορέσουν να ικανοποιηθούν τα στοιχειώδη και σοβαρά αιτήματα των ωφελούμενων ατόμων. Όλα αυτά, φυσικά, δεν άλλαξαν επειδή έχουμε πανδημία, καθώς  για εμάς σπανίως ισχύει η τηλεργασία, αφού οι διερμηνείς είμαστε για όλους αναλώσιμοι.

Οι Επόπτ(ρι)ες Στέγασης, καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε στις αμείωτες απαιτήσεις της Οργάνωσης και του Υπουργείου, ενώ αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές ανάγκες και υποχρεώσεις μας. Οι καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση, έχουν επίσης σαν αποτέλεσμα, οι ωφελούμενοι να ζουν σε διαμερίσματα με σοβαρές βλάβες και ελλείψεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον τελευταίο μήνα πραγματοποιούνται υποδοχές σε διαμερίσματα στα οποία δεν υπάρχουν στρώματα! Δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για το πότε αυτές οι ανάγκες θα μπορέσουν να καλυφθούν ώστε να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τα ωφελούμενα άτομα. Παράλληλα, λόγω της φύσης της εργασίας μας επικοινωνούμε καθημερινά με ιδιοκτήτες και διαχειριστές διαμερισμάτων, οι οποίοι παραπονιούνται έντονα για οικονομικές εκκρεμότητες της οργάνωσης και προς τους ίδιους, για διαστήματα που φτάνουν τους 4 και πλέον μήνες.

Όλ@ μας, είμαστε αναγκασμέν@ να μετακινούμαστε διαρκώς, από περιοχή σε περιοχή μέσα στην βάρδια μας, με δικά μας έξοδα, αφού πέρα από του μισθούς μας, δεν έχουν καταβληθεί εδώ και μήνες τα χρήματα που έχουμε ξοδέψει για μετακινήσεις στα πλαίσια της εργασίας μας, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση εργασίας που έχουμε συνάψει.

Μετά από δεκάδες αναπάντητα emails εργαζόμενων, οι απαντήσεις που τελικά λάβαμε από την Διεύθυνση Προσωπικού, σχετικά με την πληρωμή των μισθών μας, είναι γενικές και αόριστες χωρίς να δίνεται μια σαφής ημερομηνία πληρωμής, χωρίς να διευκρινίζεται αν θα καταβληθούν όλοι οι οφειλόμενοι μήνες. Η γνωστή δικαιολογία είναι, ότι η οργάνωση δεν έχει λάβει την Α’ δόση της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ 2021. Από την άλλη, το αρμόδιο Υπουργείο δεν παίρνει επισήμως θέση, με τους μόνους χαμένους να είναι τ@ εργαζόμεν@ και τα εξυπηρετούμενα άτομα που είναι οι άμεσοι αποδέκτες των αντιμεταναστευτικών πολιτικών και των πολιτικών στέγασης.

Ως εργαζόμενοι/ες/α, καλούμαστε να λογοδοτούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για το εύρος των υπηρεσιών που παρέχουμε, παρά τις συνθήκες εργασιακής εκμετάλλευσης που επικρατούν. Σαφώς, πρόκειται για μια άνιση σχέση, όπου τ@ εργαζόμεν@ είναι υποχρεωμέν@ να λογοδοτούν στον εργοδότη, χωρίς όμως ο ίδιος να πράττει το ίδιο, γνωστοποιώντας στους εργαζομένους διαδικασίες που τους αφορούν άμεσα, όπως το θέμα της μισθοδοσίας.

Με πρόφαση την ευαλωτότητα των εξυπηρετούμενων οι προϊστάμενοι των οργανώσεων, προσπαθούν συχνά να προκαλέσουν ηθικά διλήμματα στους εργαζόμενους, χρησιμοποιώντας τον προσφυγικό πληθυσμό ως μοχλό πίεσης ώστε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε απλήρωτ@. «Μα δεν τους λυπάσαι; Θα μείνουν αβοήθητοι», ακούμε πολύ συχνά.

Όσοι/ες/α  εργαζόμαστε στις  Οργανώσεις, δεν είμαστε εθελοντές! Τόσο ο χρηματοδότης όσο και ο εργοδότης υποχρεούνται να μας καταβάλλουν τα δεδουλευμένα μας κάθε μήνα, σταθερά και με συνέπεια. Είναι αδιανόητο ένας φορέας που υποτίθεται ότι προασπίζεται ανθρώπινα δικαιώματα, να καταπατά ο ίδιος τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων του.

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι μόνος υπόχρεος έναντι των εργαζομένων είναι ο εργοδότης και εν προκειμένω η διοίκηση της Ε.Κ.Πο.Σ.Π.Ο ΝΟΣΤΟΣ, η οποία οφείλει να καταβάλει εγκαίρως τη μισθοδοσία μας, ανεξαρτήτως της ροής χρηματοδότησης. Αυτό επιβεβαιώνει τόσο η νομολογία και η νομοθεσία, όσο και σχετικές αποφάσεις του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

ΖΗΤΑΜΕ:

  1. Την καταβολή των δεδουλευμένων μας εδώ και τώρα και την έγκαιρη καταβολή των μισθών μας κάθε μήνα. Καμία ανοχή σε περαιτέρω καθυστερήσεις
  2. Σταθερή και μόνιμη εργασία, με εργασιακά δικαιώματα και συμβάσεις αορίστου χρόνου
  3. Την άμεση απόσυρση της ΚΥΑ για το μητρώο εργαζομένων σε ΜΚΟ
  4. Ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης και παροχές για όλα τα ωφελούμενα άτομα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ

Εργαζόμενοι/ες/α του ΕΣΤΙΑ21 της Ε.Κ.Πο.Σ.Π.Ο ΝΟΣΤΟΣ