Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στο Solidarity Now

Το ΣΒΕΜΚΟ στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα διαμερισματα ημιαυτονομης διαβίωσης ανηλίκων (το λεγόμενο προγραμμα SIL) της ΜΚΟ Solidarity Now. Οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες δεν είναι μόνοι/ες τους απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Καμία μείωση μισθού. Kαμία απόλυση. Ακολουθεί η ανακοίνωση των συναδέλφων/σων:

Στα τέλη Δεκεμβρίου και κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων λάβαμε τηλεφωνική ειδοποίηση σχετικά με την επικείμενη μείωση στους μισθούς των φροντιστών της τάξεως 15% και αλλαγή των συμβάσεων που είχαν μέχρι τώρα τρίμηνη ισχύ του προγράμματος SIL Βήμα_Βήμα της ΜΚΟ Solidarity Now σε μηνιαίες συμβάσεις μέχρι την επικείμενη λήξη του προγράμματος το Μάρτιο του 2022. Τα επιχειρήματα της διοίκησης της οργάνωσης αναφορικά με τις αλλαγές αυτές στη μέχρι τώρα συνεργασία μας αφορούν το εκβιαστικό δίλλημα του να υπογραφούν οι συμβάσεις με τις προκαθορισμένες περικοπές μισθών, διαφορετικά θα προβεί η ίδια η οργάνωση σε καταγγελία συμβάσεων(απολύσεις).

Στη συνέχεια, ακολούθησε διαδικτυακή συνάντηση με τη διοίκηση της οργάνωσης και τους εργαζομένους του προγράμματος με την παρουσία του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων με σκοπό τη διαπραγμάτευση. Τα αιτήματα που τέθηκαν από την πλευρά των εργαζομένων ήταν τα εξής: α) να μην προχωρήσουν οι μειώσεις μισθών στους συναδέλφους φροντιστές, β) διατήρηση της εργασιακής σχέσης με απορρόφηση εργαζομένων σε νέα προγράμματα της οργάνωσης. Επίσης, οι εργαζόμενοι της οργάνωσης ως αντιπρόταση στα λεγόμενα της διοίκησης πρότειναν τρίμηνη σύμβαση μέχρι την επικείμενη λήξη του προγράμματος το Μάρτιο του 2022 χωρίς μειώσεις μισθών.

Αρχικά, ήταν φανερή η στάση της διοίκησης να αποκλείσει από τη συνάντηση το σωματείο των εργαζομένων με την πρόφαση ότι δεν χωράνε τρίτοι στην επίλυση ενός «εσωτερικού ζητήματος». Θεωρούμε ως εργαζόμενοι ότι τα σωματεία δεν πρέπει να αποκλείονται από τέτοιου είδους διαδικασίες γιατί είναι οι συλλογικοίφορείς διεκδίκησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Μετά τη λήξη της συνάντησης αργότερα το βράδυ ακολούθησαν αλλεπάλληλατηλεφωνήματα εκβιαστικού χαρακτήρα στους εργαζόμενους όπου ασκήθηκε πίεση ώστε να υπογραφούν άμεσα οι συμβάσεις. Κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών επαφών τέθηκε στους συναδέλφους η πρότασηνα υπογραφεί μηνιαία σύμβαση για το μήνα Ιανουάριο χωρίς μειωμένες απολαβές ή τρίμηνη σύμβαση στους συναδέλφους φροντιστές με μειωμένες απολαβές. Σε αυτή την πρόταση με μορφή τελεσίγραφου οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι της οργάνωσης δεν δέχτηκαν να υπογράψουν καμία από τις δύο προτάσεις.

Στο σήμερα Δευτέρα 17 Ιανουαρίου που πραγματοποιήθηκε εκ νέου συνάντηση δια ζώσης με την παρουσία του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων η διοίκηση ανακοίνωσε ότι οι συμβάσεις θα υπογραφούν με αυτούς τους όρους που τέθηκαν στην πρώτη συνάντηση, διαφορετικά θα προβεί σε καταγγελία των συμβάσεων που θα έχει αποτέλεσμα τις απολύσεις του προσωπικού.

Η απάντηση μας είναι:

  • Καμία απόλυση εργαζόμενου
  • Συμβάσεις αορίστου για όσους εργαζόμενους το δικαιούνται στην παρούσα φάση
  • Τρίμηνες συμβάσεις χωρίς μείωση μισθών μέχρι την επικείμενη λήξη του προγράμματος το Μάρτιο του 2022
  • Συνέχιση της εργασιακής σχέσης με απορρόφηση σε νέα προγράμματα της οργάνωσης.

 

 

Ομάδα SIL “Βήμα-Βήμα”