Επιστολή Εργαζομένων απο το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)

ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Αθήνα, 29/11/2010

Την Τρίτη 9 Νοεμβρίου, Ιρανός πολιτικός πρόσφυγας, ο οποίος βρισκόταν έξω από τα γραφεία του ΕΣΠ επί σειρά ημερών, διαμαρτυρόμενος για την πολιτική του ελληνικού κράτους και  ζητώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του, τα οποία όμως εκ φύσεως δεν παρέχονται από τις ΜΚΟ, όπως το ΕΣΠ, αλλά και δεν προβλέπονται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, προκάλεσε σοβαρότατες φθορές κατά του κτιρίου, σπάζοντας ό,τι υπήρχε στο ισόγειο, ενώ μετέπειτα «κλείστηκε» στον συγκεκριμένο χώρο απειλώντας πως θα αυτοκτονήσει.

Επί 3 και πλέον ώρες στον 4ο όροφο του κτιρίου βρίσκονταν εγκλωβισμένοι εξυπηρετούμενοι καθώς και πολλοί εργαζόμενοι κοινωνικοί λειτουργοί, δικηγόροι, διερμηνείς και διοικητικό προσωπικό του ΕΣΠ, οι οποίοι εγκατέλειψαν το κτίριο από διπλανή πολυκατοικία θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα.

Για μία ακόμη φορά, μία ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στον χώρο των αιτούντων άσυλο και προσφύγων δέχεται επίθεση αφού δρα ως κυματοθραύστης της αλλοπρόσαλλης πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Για μία ακόμη φορά, εργαζόμενοι σε ΜΚΟ βάζουν σε κίνδυνο την σωματική και ψυχολογική τους ακεραιότητα κάνοντας το αυτονόητο, που δεν είναι άλλο από το να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να υπερβάλλουν εαυτούς στην υπηρεσία του ευάλωτου αυτού κομματιού της ελληνικής κοινωνίας.

Για μία ακόμη φορά, εργαζόμενοι σε ΜΚΟ δουλεύουν χωρίς να τηρούνται οι ελάχιστοι όροι ασφαλείας του κτιρίου (π.χ. έξοδος κινδύνου), αλλά και της δικής τους ακεραιότητας.

Και βέβαια για πολλοστή φορά, οι εργαζόμενοι στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, όπως και σε άλλες ΜΚΟ, εξακολουθούν να εργάζονται εδώ και 5 μήνες χωρίς να τους έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ από προγράμματα που έχουν υλοποιήσει και εξακολουθούν να υλοποιούν.

Ομάδα Εργαζομένων του ΕΣΠ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *