Όταν το “Χαμόγελο” κόβεται…

Για το τρανσφοβικό περιστατικό εις βάρος εργαζομένου στο “Χαμόγελο του Παιδιού”

Την τελευταία εβδομάδα αναπαράγεται σε κυρίαρχα ΜΜΕ η είδηση της σύλληψης εργαζομένου της ΜΚΟ «Χαμόγελο του Παιδιού» επειδή ήταν ντυμένος με γυναικεία ρούχα. Η είδηση συνοδεύτηκε από έναν τρανσφοβικό οχετό, από πλευράς όχι μόνο «δημοσιογράφων», αλλά και της διοίκησης της εν λόγω ΜΚΟ. Για το θέμα άσκησε από την αρχή δριμεία κριτική το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, ενώ και στο ΣΒΕΜΚΟ, εκτός από οργή, προκαλείται πληθώρα αναπάντητων ερωτημάτων.

Συγκεκριμένα, ο εργαζόμενος ως οδηγός συνελήφθη μετά από καταγγελία κατοίκων της περιοχής, επειδή εθεάθη στο αυτοκίνητό του με γυναικεία ρούχα. Αναρωτιόμαστε καταρχάς γιατί η αμφίεση ενός ανθρώπου είναι ικανή να προκαλέσει το ενδιαφέρον και την επέμβαση της ομάδας Δίας, οδηγώντας στη σύλληψή του λίγο αργότερα «επειδή φοβήθηκε και προσπάθησε να διαφύγει», καθώς και σε έρευνα στο σπίτι του. Ακόμα μεγαλύτερο ερώτημα παραμένει το γιατί θεωρήθηκε σκόπιμη η επικοινωνία με τον εργοδότη του συλληφθέντα, τη ΜΚΟ «Χαμόγελο του Παιδιού»!

Οι μετέπειτα δηλώσεις της διοίκησης της ΜΚΟ ήταν…αποκαλυπτικές. Για τον Πρόεδρο του «Χαμόγελου του Παιδιού» η ταυτότητα ή έκφραση φύλου συνδέεται με παιδεραστία, για αυτό και μας «καθησυχάζει» ότι ο εργαζόμενος δεν είχε καμιά επαφή με παιδιά. Ο ίδιος «σοκαρισμένος» έσπευσε επιπλέον να δηλώσει ότι «Δεν ξέρουμε αν καταδικάστηκε, αν έχει καταδικαστεί δε φαίνεται και μπορούμε να προσλαμβάνουμε κάποιον που κατά τα άλλα φαίνεται μια χαρά», υπονοώντας άμεσα ότι η ταυτότητα ή έκφραση φύλου αποτελεί μεμπτή παρέκκλιση, η οποία δεν γίνεται αποδεκτή από τη ΜΚΟ. «Ήταν αυτό που λένε υπεράνω πάσης υποψίας», συμπληρώνει, κάνοντας έτσι σαφές ότι για μια οργάνωση που κόπτεται για τα δικαιώματα των παιδιών, η ταυτότητα ή έκφραση φύλου συνάδει με «ύποπτες συμπεριφορές» και συμβάλλοντας στον περαιτέρω στιγματισμό του εργαζομένου. Δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε τί αντιμετώπιση θα έχει στο «Χαμόγελο του Παιδιού» ένα ομοφυλόφιλο, τρανς, ή με οποιαδήποτε «παρεκκλίνουσα» -για τα δεδομένα της οργάνωσης- συμπεριφορά, παιδί.

Τέλος, δεν μπορούμε να παραλείψουμε την κανιβαλιστική, ως είθισται, αντιμετώπιση του περιστατικού από κυρίαρχα ΜΜΕ, τα οποία δεν έχασαν χρόνο να μεταδώσουν την είδηση και τις δηλώσεις του κ. Γιαννόπουλου, βεβαιώνοντάς μας με τη σειρά τους ότι δεν πρόκειται για «παιδεραστή», παρά μόνο για άνθρωπο με «ψυχολογικά προβλήματα».

Το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον εργαζόμενο, καθώς και την οργή του για την αντιμετώπιση της οποία έτυχε. Από πλευράς μας, δεν θα γίνει ανεκτή η αναπαραγωγή ομοφοβικών-τρανφοβικών στερεοτύπων και καμία έκφραση ρατσιστικών συμπεριφορών στο εσωτερικό των κατά τα άλλα τόσο «ευαίσθητων» σε θέματα προστασίας και δικαιωμάτων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *