Η «Ασπίδα του Δαυίδ» είναι Μ.Κ.Ο, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της Ειδικής Αγωγής και, συγκεκριμένα, στην εκπαίδευση παιδιών και εφήβων με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος. Η έδρα του εν λόγω φορέα βρίσκεται στον Υμηττό και, μέχρι πριν από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, υπάγονταν σε αυτόν δύο ακόμα κέντρα ημέρας, στη Χαλκίδα και τα Χανιά.
Το έναυσμα για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων δόθηκε μετά τη συνεχή καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Απολύσεις, μετατροπές συμβάσεων, άρνηση καταβολής δεδουλευμένων, πιέσεις για μετάβαση σε εργασιακό καθεστώς που δεν ανταποκρινόταν στην πραγματική φύση της εργασίας και άσκηση ψυχολογικής πίεσης με στόχο την εξώθηση σε παραίτηση, προκειμένου η εργοδότρια να μην καταβάλλει αποζημιώσεις απόλυσης, συνέθεταν το κλίμα που βίωναν καθημερινά οι εργαζόμενοι/-ες. Η εκπρόσωπος του φορέα συνέχισε, μάλιστα, να δυσκολεύει τους εργαζομένους ακόμα και μετά το πέρας της εργασίας τους στο φορέα, μην παρέχοντας τα δικαιολογητικά για την εγγραφή τους στο Ταμείο Ανεργίας, ως όφειλε.
Επιπρόσθετα, το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, που προοριζόταν για θεραπευτικούς σκοπούς και θέματα ασφάλειας παιδιών και εργαζομένων, χρησιμοποιούταν ως μέσο παρακολούθησης των τελευταίων, ενώ βασικές ελλείψεις στο επιστημονικό προσωπικό δυσχέραιναν το έργο των εργαζομένων στην παροχή ποιοτικών θεραπευτικών υπηρεσιών.
Υπό το βάρος όλων των παραπάνω, οι εργαζόμενοι βρήκαν στήριξη σε συλλογικότητες πόλης (εργατικές λέσχες, σωματεία). Συνειδητοποιώντας, έτσι, πως δεν αποτελούν εξαίρεση στο χώρο των Μ.Κ.Ο, συσπειρώθηκαν με κατεύθυνση τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι προσέφυγαν αρχικά στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου ορίστηκε τριμερής συνάντηση με την εργοδότρια και το ΣΒΕΜΚΟ παρενέβη υπέρ των συναδέλφων. Η νόμιμη εκπρόσωπος της ΜΚΟ απάντησε με εξώδικο προς τους εργαζόμενους, οι οποίοι ωστόσο κλιμάκωσαν τις διεκδικήσεις τους. Μία εκ των εργαζομένων κατέθεσε αγωγή λόγω παράνομης απόλυσής της κατά τη διάρκεια νόμιμης άδειας, ενώ συνολικά οκτώ πρώην εργαζόμενοι διεκδικούν μη καταβληθέντα επιδόματα δια της δικαστικής οδού.
Η άνευ προηγουμένου επιθετική τακτική του φορέα συνεχίζεται, ωστόσο, με τη στοχοποίηση μεμονωμένου εργαζομένου, κατά του οποίου άσκησε αγωγή διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 30000 ευρώ για δήθεν δυσφήμιση! Δεν χωρά αμφιβολία πως η κίνηση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια καταστολής των εργατικών διεκδικήσεων και παραδειγματισμού των υπολοίπων συναδέλφων, για αυτό και θα μας βρει όλους και όλες απέναντί της.
Η περιπέτεια αυτή είναι δυστυχώς ένα από τα πολλά παραδείγματα καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων που έχει να επιδείξει η ελληνική πραγματικότητα στο χώρο των Μ.Κ.Ο. Είναι εξόφθαλμη η ειρωνεία πίσω από τη δημιουργία φορέων τέτοιου χαρακτήρα, οι οποίοι ιδρύονται με φαινομενικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά δεν φαίνεται να «συγκινούνται» εξίσου για τα βασικά εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων τους.
Το ΣΒΕΜΚΟ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις διεκδικήσεις των πρώην και νυν εργαζομένων στην «Ασπίδα του Δαυίδ» και καλεί όλους και όλες τους/τις συναδέλφους που εργάζονται στον τομέα της ψυχικής υγείας να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα τους. Η συλλογική απάντηση θα είναι η «ασπίδα» των εργαζομένων!
Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ)