Ανακοίνωση εργαζομένων στην μκο ΜΕΤΑδραση

Τον Ιούνιο του 2013 ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση απέλυσε εκδικητικά εργαζόμενη διερμηνέα και μέλος του ΣΒΕΜΚΟ, η οποία είχε εργαστεί ανασφάλιστη επί δύο χρόνια στη ΜΚΟ. Η εργαζόμενη κατέθεσε αγωγή διεκδικώντας την αναγνώριση του εξαρτημένου εργασίας, τη μετατροπή των 16(!) συνεχόμενων συμβάσεών της σε αορίστου χρόνου και την ακύρωση της απόλυσής της, ως εκδικητικής. Πέντε χρόνια αργότερα, το Εφετείο επιβεβαιώνει την πρωτόδικη απόφαση που δικαίωνε πλήρως την εργαζόμενη. Η απόλυσή της κρίθηκε άκυρη, ενώ το δικαστήριο υποχρεώνει τη ΜΚΟ σε καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, μισθών υπερημερίας και επαναπρόσληψη της εργαζόμενης.

Μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Εφετείου, η ΜΕΤΑδραση με ανακοίνωσή της στις 06/07/2018 στον ιστότοπό της, αναφέρεται σε «μεμονωμένη περίπτωση» που αποδίδει στην «εκδικητικότητα» της εργαζομένης, ενώ κατασυκοφαντεί το ΣΒΕΜΚΟ για τάχα κρυφές σκοπιμότητες και «υπόθαλψη» της εργαζομένης, θεωρώντας έγκλημα τη νόμιμη συνδικαλιστική δράση! Θυμίζοντας άλλες εποχές, δημοσιοποιεί παράνομα το όνομα της εργαζόμενης σε μια σαφή προσπάθεια περαιτέρω στοχοποίησής της ώσπου να υποχρεωθεί να το αφαιρέσει μετά από εξώδικη δήλωση της εργαζόμενης και του ΣΒΕΜΚΟ. Η ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση επιχειρηματολογεί “επισημαίνοντας” πως “η εν λόγω διαφορά αποτελεί τη μοναδική αγωγή που έχει ασκηθεί κατά της Οργάνωσής μας, στα 9 έτη λειτουργίας μας, από συνεργάτη ή εργαζόμενο, σε σύνολο πάνω από 950 ανεξάρτητων συνεργατών και προσωπικού με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ενώ σήμερα απασχολούμε πάνω από 500 άτομα”.

Η ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση συνεχίζει να ψεύδεται, και ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες της Μετάδρασης έχουμε καθήκον να μιλήσουμε για τον «εργασιακό παράδεισο» που η ΜΚΟ ευαγγελίζεται. Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την κατάσταση που επικρατεί απαντάμε πως:

– Εκκρεμεί ήδη μια δεύτερη αγωγή κατά της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση από πρώην εργαζόμενη του τμήματος Συνοδειών Ασυνόδευτων Ανηλίκων, η οποία είχε εργαστεί ανασφάλιστη επί πέντε χρόνια, με το καθεστώς των παράνομων και καταχρηστικών “τίτλων κτήσης” (η γνωστή απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης), καθεστώς το οποίο άφηνε έκθετους τους εργαζομένους, οι οποίοι ήταν αναγκασμένοι να κάνουν ταξίδια εκτός έδρας σε καθημερινή βάση, έχοντας υπό την ευθύνη τους ανηλίκους, με σημαντικές ευαλωτότητες. Η εργαζόμενη τελικά απολύθηκε καθώς αρνήθηκε να δεχτεί το νέο καθεστώς που η ΜΚΟ ήθελε να επιβάλλει, αναγκάζοντας όλους τους εργαζομένους του τμήματος σε έκδοση Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών, κάτι που συνεχίζει να αφήνει έκθετους τους εργαζόμενους, οι οποίοι ενώ στην πραγματικότητα είναι εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας, η ΜΕΤΑδραση τους αναγκάζει καταχρηστικά να θεωρηθούν εξωτερικοί συνεργάτες και ελεύθεροι επαγγελματίες και να καλύψουν το κόστος της ασφάλισής τους εξ ολοκλήρου οι ίδιοι. Επιπλέον, η ΜΚΟ σε περίπτωση απόλυσης επικαλείται τη λήξη σύμβασης και οι εργαζόμενοι δεν δύναται να διεκδικήσουν νόμιμες αποζημιώσεις καθώς και όποια άλλη νόμιμη παροχή δικαιούνται.

– Οι συνθήκες στις οποίες η ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση υποχρεώνει να εργάζονται τα μέλη του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων είναι ξεκάθαρα γνωστές σε όλους όσους εργάζονται σε προγράμματα που αφορούν ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες. Η θεωρητική σύμβαση πενθήμερου- 8ωρου που υπογράφουν οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα υποχρεωτικά γίνεται 7/7 και 24/24 χωρίς να έχει βρεθεί μια λύση στα 3 χρόνια λειτουργίας του Δικτύου. 24ωρη on call διαθεσιμότητα, απλήρωτες υπερωρίες, εργασία τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα αποτελούν την καθημερινότητα για τους συγκεκριμένους συναδέλφους. Επιπλέον το μη σαφώς καθορισμένο αντικείμενο εργασίας καθιστά την συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων συνεχόμενα έκθετη καθώς καλούνται καθημερινά να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των ανήλικων που διαβιούν σε επισφαλείς ή και επικίνδυνες συνθήκες όπως κρατητήρια, αστεγία, σπίτια διακινητών κα.

– Σχετικά με το τμήμα διερμηνέων είναι γνωστή πλέον η ιδιότυπη «απεργία»-lock out που επέβαλε η διοίκηση στους απλήρωτους εργαζόμενους, αναγκάζοντας τους σε υποχρεωτική άδεια, προκειμένου η οργάνωση να ασκήσει πίεση στο Υπουργείο. Τελείως παραπλανητικά, προσπάθησε να καλύψει τις δικές της ασυνέπειες προς τους εργαζόμενους, που ωστόσο παρέχουν εξαρτημένη εργασία προς όφελος της ΜΕΤΑδρασης και μόνο, χρησιμοποιώντας προκλητικά και χυδαία τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα με σκοπό να διεκδικήσει τα χρήματα που δεν της έχουν αποδοθεί από το κράτος. Το παράδοξο της «απεργίας» αυτής είναι ότι δεν ήταν απόφαση των απλήρωτων εργαζομένων διερμηνέων, αλλά αποφασίστηκε και διατάχθηκε από την ίδια την εργοδοσία. Οι διερμηνείς ωστόσο δεν είναι «συνεργάτες» ούτε «εθελοντές». Είναι εργαζόμενοι και μάλιστα απλήρωτοι εργαζόμενοι της ΜΕΤΑδρασης και όχι του Υπουργείου, έτσι ώστε να μεταθέτει το πρόβλημα. Η ΜΕΤΑδραση όχι μόνο δεν ανέλαβε τις ευθύνες της απέναντι στους διερμηνείς της, αλλά τους εξανάγκασε σε μια χυδαία εκ των άνω «απεργία» ώστε η οργάνωση να μην αφήσει να υπονοηθεί ούτε για λίγο ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να οργανώνονται, να απαιτούν απεργιακά και να κερδίζουν.

– Η ίδια πολιτική διέπει και άλλα προγράμματα της ΜΕΤΑδρασης, όπως αυτό της Εκπαίδευσης και Ένταξης όπου οι εργαζόμενοι/ες καλούνται να καλύψουν πάγιες και διαρκείς εκπαιδευτικές ανάγκες μέσα σε ένα ρευστό πλαίσιο εργασιακής επισφάλειας:

Μηνιαίες συμβάσεις ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που ξαναπροσλαμβάνονται μήνα με το μήνα και απολύονται κατά τις σχολικές διακοπές (με αποτέλεσμα να στερούνται των αργιών, αδειών, δώρων και όλων των σχετικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.)

Αναμονή και ανασφάλεια σε ένα ευμετάβολο εργασιακό καθεστώς χωρίς καμία εξασφάλιση για το μέλλον τόσο των εργαζόμενων όσο και των μαθητών.

Περικοπές προσωπικού και απλήρωτη εθελοντική εργασία για να καλυφθούν τα κενά ενός – κατά τα άλλα – σταθερού προγράμματος ένταξης με σημαντικές ανάγκες εξατομικευμένης και πάγιας υποστήριξης για την κοινωνική και σχολική ένταξη ευάλωτων παιδιών.

– Τις ίδιες συνθήκες αντιμετωπίζουν και οι διοικητικοί υπάλληλοι σε ένα εργασιακό καθεστώς «βιομηχανικού ανθρωπισμού», που καλούνται να σηκώνουν έναν τεράστιο φόρτο εργασίας σε συνθήκες πλήρους υποστελέχωσης, υπό τον εκβιασμό του τι θα συμβεί στους εξυπηρετούμενους ανθρώπους εάν δεν δουλέψουν οι ίδιοι περισσότερο, με αποτέλεσμα εξαντλητικά ωράρια εργασίας και τρομακτική ψυχολογική πίεση.

Αναγνωρίζουμε την ξεκάθαρη νίκη της πρώην εργαζόμενης στο τμήμα διερμηνειών και ως δική μας νίκη και ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε τον νέο δικαστικό αγώνα της πρώην συναδέλφου στο τμήμα Συνοδειών και ως δικό μας αγώνα. Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως θα σταθούμε στο πλευρό τους και στο πλευρό κάθε συναδέλφου που δέχεται επίθεση.

Συνάδελφοι/ισσες, σε όποιο πόστο και αν δουλεύετε, δεν είστε μόνοι/ες. Απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, τις απειλές, τους εκβιασμούς και τις επίθεσης της, θα μας βρουν όλους και όλες απέναντι, όλους και όλες μαζί.

Εργαζόμενοι/ες στην μκο ΜΕΤΑδραση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *