Σχετικά με τη ΜΚΟ κοινωνικό ΕΚΑΒ και τις πρακτικές της

Η ΜΚΟ Κοινωνικό ΕΚΑΒ είναι μια οργάνωση που έχει κατά καιρούς απασχολήσει τους/τις εργαζόμενους/ες του σωματείου. Εκδικητικές συμπεριφορές, ελαστικές σχέσεις εργασίας και ευέλικτα ωράρια είναι η συνήθης τακτική για να καλυφθούν τα οργανωτικά κενά της διοίκησης και οι αμέλειες για την υγειονομική προστασία που έχουν καταγγελθεί σε βάρος εργαζομένων και ασυνόδευτων ανηλίκων.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε άρθρο, στις 22/10, του ίδιου του προέδρου κ. Βουδούρη σε γνωστό ειδησεογραφικό σάιτ, όπου περιγράφει περιστατικό ευάλωτου παιδιού σε αυτοκτοτονική κρίση στηλιτεύοντας την στάση εργαζομένου μόλις δύο εβδομάδων σε πρόγραμμα και καταγγέλοντας τον για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά που βάζει μπροστά το ζήτημα της διατήρησης των όρων εργασίας του αντί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του περιστατικού. Δεν είναι τυχαίο ότι το καταγγελτικό άρθρο δημοδιεύτηκε σχεδόν ένα μήνα πριν την εκδίκαση της αντιδικίας (19/11) που υπάρχει μεταξύ τεσσάρων απολυμένων της ΜΚΟ Κοινωνικό ΕΚΑΒ, ανάμεσα σε αυτούς και ο συνάδελφος Μ.Α, εναντίον των εκδικητικών απολύσεων που έλαβαν χώρα από τη διοίκηση, τον προέδρου και την project manager. Ειδικότερα, διόλου τυχαία δεν είναι η συμβολή ενός άρθρου που προσπαθεί να υποβαθμίσει το ρόλο του συναδέλφου, ένα μήνα πριν την εκδίκαση των αντιεργατικών συμπεριφορών για τις οποίες κατηγορείται η διοίκηση του Κοινωνικού ΕΚΑΒ.

Αρχικά η περιγραφή των γεγονότων γίνεται με τρόπο που θέλει να επιτεθεί και να υποβαθμίσει το ήθος του συναδέλφου που βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον κ. Βουδούρη και την ίδια την οργάνωση.

Η πραγματικότητα είναι ότι το αυτοκτονικό περιστατικό έλαβε χώρα μια μέρα πριν από την ενημέρωση του συναδέλφου και του υπόλοιπου προσωπικού της δομής, Πέμπτη 28/05. Την επομένη Παρασκευή 29/05 το απόγευμα ενημερώθηκε για το περιστατικό το σύνολο του προσωπικού. Ο συνάδελφος αν και απομακρυσμένος από το χώρο εργασίας του άμεσα ρώτησε αν ο ανήλικος παραμένει σε κρίση. Η απάντηση ήταν ότι ο ανήλικος δεν βρίσκεται πια σε κρίση, παρόλα αυτά προτάθηκαν από το συνάδελφο Μ.Α τα άμεσα βήματα που ακολουθούνται σε περίπτωση που ο ανήλικος παραμένει σε αυτή. Η κρίση δεν επήλθε ποτέ, το ανήλικο παιδί δεν εξέφρασε άλλη αυτοκτονική επιθυμία και συνεπώς δεν υπήρχε ζήτημα για κάποιο έκτακτο περιστατικό που να έθετε τη ζωή των παιδιων σε κίνδυνο. Αντίθετα όμως ο εργαζόμενος βρέθηκε αντιμέτωπος με αντιεργοδοτικές συμπεριφορές που τον καλούσαν να επιστρέψει στη δομή, ενώ δεν συνέτρεχε κανένας έκτακτος λόγος ως προς αυτό.

Το περιστατικό αυτό και η εργοδοτική επίθεση που δέχθηκε ο συνάδελφος εκείνη την περίοδο δεν ήρθε σε νεκρό χρόνο. Ήδη από τις 18/05 οι εργαζόμενοι του επιστημονικού προσωπικού (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και εκπαιδευτικοι) είχαν ενημερώσει με συλλογικό κείμενο και πρότειναν άμεσες λύσεις στα προβλήματα που έρχονταν αντιμέτωποι εξαιτίας της εργοδοτικής αδιαφορίας. Η απάντηση της διοίκησης του Κοινωνικού ΕΚΑΒ απέναντι σε επαγγελματικές προτάσεις εργαζομένων που ζούσαν καθημερινά με την ανασφάλεια για την τήρηση βασικών κανόνων φροντίδας, όπως είναι λήψη φαρμακευτικής αγωγής σύμφωνα με τις συστάσεις των αρμόδιων γιατρών ή η τήρηση των κανόνων διερμηνείας και εχεμύθειας, ήταν η εργοδοτική εκδικητικότητα, υποβιβασμοί για το περιεχόμενο της εργασίας και σταδιακές απολύσεις. Η εργοδοτική εκδικητικότητα έλαβε χαρακτήρα οδοστρωτήρα απέναντι στους/ες συναδέλφους/ισσες καθώς για τις επόμενες δύο εβδομάδες ξεκίνησε ένας κύκλος ατομικών συναντήσεων- επιθέσεων της εργοδοσίας προς τους συναδέλφους, που κατέληγαν σιγά- σιγά στην απόλυση, τις προτάσεις για υποχρεωτικές δυσμενείς μεταθέσεις και στην άμεση απομάκρυνση από τη δομή φιλοξενίας ανηλίκων. Μάλιστα η ψυχολόγος και η κοινωνική λειτουργός απομακρύνθηκαν χωρίς να προλάβουν να ολοκληρώσουν το απαιτούμενο κλείσιμο και την παράδοση των περιστατικών, όπως αρμόζει στην ηθική και επαγγελματική δεοντολογία, στους υπόλοιπους συναδέλφους.

Η απόλυση του συναδέλφου μας Μ.Α δεν ήρθε τυχαία επειδή «ήταν πολύ επαγγελματίας και δεν πήγε για δουλειά εκτός ωραρίου», ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένης στόχευσης της εργοδοσίας να εξοντώσει όσους εργαζομένους συνέχιζαν να αντιδρούν και δεν τρομοκρατούνταν από τις απολύσεις. Ο Μ.Α ήταν η τελευταία απόλυση σε μια σειρά απόλύσεων που έλαβαν χώρα στο Κοινωνικό ΕΚΑΒ από τις 18/05, χαρακτηρίζοντας τον μάλιστα εμμονικό, διότι ζήτησε την ανάκληση των απολύσεων των συναδελφισσών του προς όφελος της λειτουργίας της δομής, σε meeting που έλαβε χώρα στις 02/06.

Μετά από τα γεγονότα εκείνων των ημερών, ο συνάδελφος υποχρεώθηκε από τη διοίκηση σε απόλυση για λόγους που δεν αντιστοιχούν ούτε στο ήθος του, ούτε στην επαγγελματική του στάση, ούτε στη συναδελφική αλληλεγγύη που επέδειξε. Οι απολύσεις που ξεκίνησαν από τον Μάιο και ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο στο Κοινωνικό ΕΚΑΒ σε καμία περίπτωση δεν αφορούν επαγγελματικές εμμονές των συναδέλφων. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι εργοδοτικής ασυδοσίας, και ακραίας εκδικητικότητας απέναντι σε συναδέλφους που αγωνίστηκαν για τα αυτονοήτα αιτήματα κάλυψης των πιο απλών ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων. Η υπεύθυνη και αγωνιστική στάση τους ήταν αυτή που φόβισε την εργοδοσία για ενδεχόμενη αποκάλυψη των ουσιωδών κενών στο εν λόγω πρόγραμμα και οδήγησε στην εκδικητική πρακτική των απολύσεων.

Η περίπτωση των συναδέλφων στο Κοινωνικό ΕΚΑΒ αναδεικνύει ακόμα μια φορά την καθημερινότητα όλων μας. Συνεχή κενά και ελλείψεις προσωπικού, που στο όνομα του «επαγγελματισμού» για την φροντίδα ευάλωτων πληθυσμών καλούμαστε να καλύψουμε με ευέλικτα και εξοντωτικά ωράρια, αντί με επιπλέον προσλήψεις. Καθηστέρησεις μισθών και έλλειψη βασικών παροχών που έχουν άμεση ανάγκη οι ασυνόδευτοι ανήλικοι στο όνομα της καθυστέρησης αποπληρωμής των προγραμμάτων. Οι εκδικητικές, εργοδοτικές, εξουσιαστικές συμπεριφορές και οι απολύσεις είναι συνήθης συμπεριφορά απέναντι σε εργαζομένους και εργαζόμενες που διεκδικούν τα αυτονόητα για την ελάχιστη προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων. Δεν τρομοκρατούμαστε! Δε θα ακολουθήσουμε την ίδια πολιτική αδιαφορίας όσο κι αν θέλουν να μας εξοντώσουν ηθικά και ψυχολογικά!

ΑΜΕΣΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΚΑΒ
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.
ΟΧΙ ΣΤΑ ΨΕΥΔΗ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ