Κυριακή 9/5 στις 18.30: Ανοιχτή συνέλευση – συνάντηση εργαζομένων σχετικά με το μητρώο μελών ΜΚΟ

Ανοιχτή συνάντηση εργαζομένων σχετικά με το «Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)»

Τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και οι επονομαζόμενοι φορείς της αγοράς στοχεύουν στην πειθάρχηση των εργαζομένων, ώστε να «αποδεχτούν» την ύπαρξη πολλαπλών, ευέλικτων και, κυρίως, επισφαλών εργασιακών καθεστώτων. Συνακόλουθα, την περίοδο της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων που διανύουμε, ο φόβος της ανεργίας βαδίζει μαζί με την περιστολή των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, λειτουργώντας ως εργαλεία ελέγχου και περαιτέρω πειθάρχησης των εργαζομένων. \

Το 2016, με το νόμο 4375 γίνεται η πρώτη προσπάθεια για τον αποκλεισμό εργαζομένων και τη σύνδεση της εργασίας με το ποινικό μητρώο. Ο τότε νόμος προβλέπει τα εργαζόμενα άτομα σε δομές να μην έχουν καταδικαστεί για κακούργημα ή πλημμέλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους (ενδεικτικά η συμμετοχή σε παράνομη απεργία επιφέρει ποινή 5 ετών). Η προσπάθεια τελικά δεν τελεσφορεί.

Τον Απρίλιο του 2020, εν μέσω της πανδημίας υπογράφεται η ΚΥΑ που καθορίζει θέματα σχετικά με τη λειτουργία των ΜΚΟ, εισάγοντας και το «Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)», το οποίο δεν αφορά μόνο τα μέλη του Δ.Σ., αλλά και εργαζόμενους/ες. Αυτό απαιτούσε από τα εργαζόμενα άτομα να καταθέσουμε μια σειρά προσωπικών εγγράφων, μεταξύ των οποίων και λευκό ποινικό μητρώο χωρίς καμία τελεσίδικη καταδίκη για οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα, εκτός παραβίασης του ΚΟΚ.

H ΚΥΑ αυτή αποσύρεται λίγο καιρό μετά, έπειτα από αντιδράσεις από διάφορες μεριές, για να αντικατασταθεί τον Σεπτέμβριο από μια νέα που ουσιαστικά αποκλείει όσους έχουν ποινικό μητρώο από την δυνατότητα να εργαστούν σε Μ.Κ.Ο. Το να μην έχει κάποιος/α καθαρό ποινικό μητρώο είναι πολύ συνηθισμένο για ανθρώπους που συμμετέχουν σε αγώνες και απεργίες και πολύ εύκολα μπορεί να συμβεί στον/στην καθεμιά/να μας, ειδικότερα με τη στάση της αστυνομίας που μπορεί να συλλαμβάνει τον οποιονδήποτε και να κατασκευάζει στοιχεία ( διατάραξη κοινής ειρήνης, αντίσταση κατά της αρχής, απείθεια, ρύπανση, κ.α.) Συγχρόνως δημιουργεί προβλήματα σε συναδέλφους/ισσες, μετανάστες/τριες και πρόσφυγες/ισσες, καθώς μπορεί να είχαν καταδικαστεί για παράνομη είσοδο στη χώρα και άλλες σχετικές «παραβάσεις», ενώ αποκλείει αποφυλακισμένους/ες και διακόπτει την επανένταξή τους.

Η δημιουργία αυτού του νέου μητρώου, που λειτουργεί σαν πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων, συντελεί στο να παρουσιαζόμαστε ως ένα είδος εργαζομένων που χρειάζεται επιτήρηση, είναι δυνητικά επικινδύνοι/ες και παραβατικοί/ες και τροφοδοτεί τις ρατσιστικές ρητορικές πάνω στις οποίες χτίζεται η κρατική διαχείριση των μεταναστευτικών πληθυσμών. Παράλληλα, το κράτος με τη δημιουργία επιτροπών που αποφασίζουν για την πρόσληψη του/της κάθε εργαζόμενου/ης στις ΜΚΟ αποκτά ένα ρόλο ρυθμιστή των εργασιακών σχέσεων, που ελέγχει την πρόσβαση των πολιτών στην εργασία. Αν αυτό το Οργουελικό και ταυτόχρονα Καφκικό σενάριο αφορά στην αρχή μόνο τα εργαζόμενα άτομα στις ΜΚΟ, ίσως να μην περάσουν πολλά χρόνια ώσπου να γενικευτεί και να επεκταθεί στο σύνολο των εργασιακών κλάδων, ταυτίζοντας την πειθάρχηση στα ολοένα και πιο αυταρχικά συστήματα με την πολυπόθητη σε περιόδους μακράς ανεργίας είσοδο στην εργασία.

Τα σωματεία μας έχουν προσφύγει στην αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, καθώς και στο συμβούλιο της επικρατείας, προκειμένου να αποσυρθεί αυτή η ΚΥΑ που παραβιάζει τα συνταγματικά κατοχυρωμένα μας δικαιώματα και αποτελεί επιτομή της κρατικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας. Το ζήτημα παρόλα αυτά δεν αφορά και δε μπορεί να περιοριστεί στις αίθουσες των δικαστηρίων. Χρειάζεται η αντίσταση όλων των εργαζομένων μέσα στους χώρους της εργασίας, έπειτα από συντονισμένες κινήσεις και έπειτα από συνελεύσεις των σωματείων μας. Η συμμετοχή και η συστράτευση είναι αναγκαία από όλες και όλους μας, προκειμένου να βάλουμε φραγμό στις αυταρχικές πολιτικές ελέγχου.

Δεν προσδοκούμε καμία υποστήριξη ή προστασία από τις εργοδοσίες μας, καθώς τα συμφέροντά μας δεν είναι κοινά και είναι μάλιστα πιθανό να τη χρησιμοποιήσουν προς συμφέρον τους, απολύοντας εύκολα π.χ. αγωνιστές/τριες εργαζόμενες/ους.

Καμία εργοδοσία και κανένα υπουργείο δεν έχει δικαίωμα να ζητάει και να διατηρεί τέτοιου είδους προσωπικά μας δεδομένα και έγγραφα

Άμεση απόσυρση του νόμου για το μητρώο μελών σε ΜΚΟ

Ανοιχτή συνέλευση- συνάντηση εργαζομένων

Θεσσαλονίκη: Σάββατο 8/5 στις 18:00 (Πάρκο εργατικού κέντρου)

Αθήνα: Κυριακή 9/5 στις 18:30 (Θεατράκι στο Λόφο του Στρέφη)

ΣΒΕΜΚΟ-ΣΒΕΨΥΚΟΙ-Σωματείο εργαζομένων στη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ