Ψήφισμα Αλληλεγγύης

Από τις 9 Αυγούστου η πλατεία Εξαρχείων είναι αποκλεισμένη από τις λαμαρίνες προκειμένου να εγκατασταθεί το εργοτάξιο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Ταυτόχρονα, αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται νυχθημερόν πάνω στην πλατεία και στα γύρω στενά, χτυπώντας τον κόσμο που αντιδρά, εκφοβίζοντας τους περαστικούς, φυλώντας λαμαρίνες.

Το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ) είναι πρωτοβάθμιο, πανελλαδικό, κλαδικό σωματείο. Από την ίδρυσή του τον Απρίλιο του 2010 στεγάζεται σταθερά στα Εξάρχεια. Πολλά από τα μέλη του ΣΒΕΜΚΟ ζουν και εργάζονται στα Εξάρχεια, ενώ σε εβδομαδιαία σχεδόν βάση κάνουμε τις συνελεύσεις μας στα Εξάρχεια. Πολλά μέλη μας εργάζονται στις λεγόμενες ΜΚΟ του προσφυγικού και οι μετανάστριες και μετανάστες με τις οποίες καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή έβρισκαν καταφύγιο και αλληλεγγύη στις καταλήψεις και τις συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στα Εξάρχεια. Κυρίως, όμως, η γειτονιά είναι ένα μέρος όπου μπορούσαν να υπάρξουν χωρίς να ανησυχούν συνέχεια ότι θα γίνουν στόχος παρενοχλήσεων και ρατσιστικών συμπεριφορών από αστυνομικούς και ακροδεξιούς.

Η δραστηριοποίησή μας στα Εξάρχεια δεν είναι τυχαία. Συνδέεται με το χαρακτήρα της γειτονιάς, χαρακτήρα για τον οποίο σταθερά μπαίνει στο στόχαστρο της ακροδεξιάς ρητορικής της εκάστοτε κυβέρνησης σαν «άβατο» και «άντρο ανομίας» (sic) που πρέπει να «καθαριστεί» ή μάλλον να εξευγενιστεί. Την περίοδο της καραντίνας δόθηκε η ευκαιρία στην κυβέρνηση να καταλάβει την πλατεία με συνεχή και αδικαιολόγητη παρουσία αστυνομικών εντός της και στους γύρω δρόμους. Τα περιστατικά ξυλοδαρμών, ρατσιστικών και σεξιστικών επιθέσεων από τους αστυνομικούς προς τα άτομα που κυκλοφορούσαν στη γειτονιά αυξήθηκαν δραματικά και, πλέον, μετά και την έναρξη των εργασιών για τη γραμμή 4 του μετρό, η γειτονιά αποτελεί πραγματικά «άντρο ανομίας», καθώς οποιοδήποτε δεν «αρέσει» στους φύλακες των λαμαρίνων παρενοχλείται συστηματικά, συλλαμβάνεται, κρατείται αυθαίρετα, ακόμη και εγκλωβίζεται εντός των λαμαρίνων και ξυλοκοπείται.

Για όλα εμάς που ζούμε, εργαζόμαστε, δραστηριοποιούμαστε συλλογικά και πολιτικά στα Εξάρχεια, είναι ξεκάθαρο ότι το μετρό δεν γίνεται για να εξυπηρετήσει κανένα άτομο που ζει και εργάζεται στη γειτονιά. Το ότι το μετρό γίνεται στην πλατεία ακριβώς για να αλλάξει ο χαρακτήρας της γειτονιάς, να προωθηθούν τα επενδυτικά συμφέροντα και να ισοπεδωθεί όποια μορφή αντίστασης επίσης γνωστό. Εκφράζεται άλλωστε και απροκάλυπτα από την κυβέρνηση.

Τα κτήρια αγοράζονται από εταιρίες, οι κάτοικοι και τα σωματεία εκδιώκονται από χώρους που νοικιάζουν για χρόνια, ενώ η γειτονιά γίνεται αργά και σταθερά πόλος έλξης τουριστών και ο χαρακτήρας της πλατείας χρυσωρυχείο για όσους θέλουν να πουλήσουν «εναλλακτικό» τουρισμό και την αντίσταση και την αλληλεγγύη σαν προïον προς κατανάλωση.

Στηρίζουμε τον αγώνα της Συνέλευσης «ΌΧΙ Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων» και το κάλεσμα για συγκέντρωση/πορεία στις 24 Σεπτεμβρίου.