«Δημοσιογραφία Πολιτών» ή Προπαγάνδα των αφεντικών;

«Δημοσιογραφία Πολιτών»

ή

Προπαγάνδα των αφεντικών ;

Ο συγγραφέας του κειμένου της εργοδοτικής ΜΚΟ «Ερύμανθος», Βασίλης Τακτικός, στις 29/1 και μετά το κάλεσμα για στάση εργασίας από το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τηλεφώνησε στο χώρο εργασίας της προέδρου του. Απείλησε με φωνές ότι αν δεν απαντήσουμε στις ερωτήσεις του στο τηλέφωνο θα γράψει «κακά πράγματα» για το Σωματείο. Και όντως το έκανε. Το άρθρο του στο οποίο αναρωτιέται, εκ μέρους όλων των εργαζομένων, με ρητορικό τίτλο «Ποιος αποφάσισε τη στάση εργασίας στα Κοινωφελή Προγράμματα Εργασίας και με ποια νομιμότητα;» βρίσκεται στην ιστοσελίδα socialactivism.gr. Eμείς εν τω μεταξύ έχουμε φοβηθεί πολύ…

Ο Βασίλης Τακτικός αφότου τραμπούκισε το ΣΒΕΜΚΟ, συστήθηκε δίνοντας το όνομα ενός εργαζόμενου, λέγοντας ότι είναι δημοσιογράφος. Όμως εργαζόμενος δεν είναι:

–      Ο κος Τακτικός είναι αφεντικό στη ΜΚΟ «Ερύμανθος» και έχει δείξει ιδιαίτερο ζήλο στο ξεζούμισμα των ανέργων στα Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα.

–      Ο κος Τακτικός χρησιμοποίησε, αντί για το όνομά του, το όνομα ενός εργαζόμενου.  Εκτός του ότι δεν έχει το θάρρος της γνώμης του, φαίνεται ότι υπήρχε κάτι από το οποίο έπρεπε να προστατευτεί. Μάλλον δεν θα ήθελε να αναλάβει τη δημοσιογραφική ευθύνη που αντιστοιχεί στην επιλεκτική απόκρυψη πληροφοριών σχετικά με το ΣΒΕΜΚΟ και το έργο του, καθώς και την κατασκευή φανταστικών ερωτήσεων, με σκοπό να απειλήσει.

–      Τέλος, το τηλεφώνημα του κου Τακτικού ήταν μία κίνηση πανικού απέναντι στη δυσφήμηση της ΜΚΟ του. Όπως φαίνεται από το αστοιχείωτο άρθρο δείχνει να μη θέλει να κατανοήσει τι σημαίνει «κλαδικό Σωματείο». Ακόμη χειρότερα, θεωρεί ότι ο «κοινωνικός ακτιβισμός» και η «δημοσιογραφία πολιτών» που εξαγγέλλει στο socialactivism.gr τον εξαγνίζουν από την συμμετοχή του στην εκμετάλλευση των ανέργων στα Προγράμματα ΚΟΧ.

Η συμβαλλόμενη σε Προγράμματα ΚΟΧ ΜΚΟ «Ερύμανθος» απασχολεί εργαζόμενους που έχει 2 μήνες απλήρωτους, συμβάλει στην ανακύκλωση ανέργων που επιχειρεί το κράτος σε δουλειές με εξευτελιστικό μισθό, ενώ «πουλάει και αγοράζει» ακτιβισμό. Από την άλλη, εμείς είμαστε κομμάτι της αγωνιζόμενης κοινωνίας. Είμαστε λοιπόν βέβαιοι ότι ενώ το ΣΒΕΜΚΟ μπορεί να ισχυριστεί ότι εργάζεται για το γενικότερο κοινωνικό καλό, η ΜΚΟ «Ερύμανθος» δε μπορεί καθόλου να κάνει το ίδιο. Επομένως, το ελάχιστο που έχει να κάνει είναι:

–     Να ενημερωθεί. Στην ιστοσελίδα του ΣΒΕΜΚΟ (svemko.espivblogs.net) είναι αναρτημένο το επικυρωμένο από το Πρωτοδικείο Αθηνών καταστατικό του (αρ. 7216/2010, όπως τροποποιήθηκε με την 28397/6023). Επίσης, είναι αναρτημένες όλες οι πληροφορίες για τις οποίες «αναρωτιέται» η εργοδότρια ΜΚΟ: ποιος αποφασίζει, κάθε πότε και πού για τις δράσεις του Σωματείου, πώς γίνεται κανείς μέλος, πότε έγιναν οι τελευταίες αρχαιρεσίες κλπ. Και βέβαια άλλα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που απεχθάνεται η ΜΚΟ «Ερύμανθος», όπως τι σημαίνει συνδικαλισμός από τα κάτω, πώς οργανωνόμαστε ως εργαζόμενοι χωρίς τη ΓΣΕΕ, ποια είναι τα δικαιώματα των ανέργων, των μπλοκάκιδων και των εργαζόμενων στα Προγράμματα ΚΟΧ.

–      Να προσπαθήσει με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στο εναλλακτικό του προφίλ κατεβάζοντας από το socialactivism.gr το εν λόγω άρθρο. 

Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *