Κάλεσμα στο Σωματείο Βάσης Εργαζομένων σε Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις

Τον Απρίλιο, ιδρύσαμε Σωματείο Βάσης για τους εργαζόμενους του κλάδου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, συνειδητά, σε μία εποχή που η κρίση των εργασιακών δικαιωμάτων κορυφώνεται και με αφορμή πρόσφατα περιστατικά απολύσεων συναδέλφων μας. Οι ΜΚΟ αποτελούν εδώ και αρκετά χρόνια ένα διαρκώς διογκούμενο τομέα υπηρεσιών. Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες, απασχολούμαστε μόνιμα ή περιστασιακά στις ΜΚΟ, σε εργασιακές συνθήκες ίδιες με αυτές που επικρατούν γενικότερα στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα. Όμως η σχέση εργοδότη-εργαζόμενου δεν είναι ξεκάθαρη ούτε για τις εργοδότριες ΜΚΟ, ούτε και για τους εργαζόμενους σε αυτές. Εδώ χρειάζεται να τονίσουμε κάτι: είμαστε εργαζόμενοι, δεν είμαστε εθελοντές!

Οι περισσότεροι από εμάς εργαζόμαστε σε συνθήκες επισφάλειας. Τίποτα δεν διασφαλίζει το μέλλον και τους όρους της εργασίας μας. Συχνά οι συμβάσεις είναι είτε ορισμένου χρόνου ή έργου, είτε απλά ανύπαρκτες. Στην πρώτη περίπτωση ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με τη διαρκή απασχόληση των εργαζομένων χωρίς τα δικαιώματα που απορρέουν από τις συμβάσεις αορίστου χρόνου (αποζημίωση, ανάλογη μισθολογική κλίμακα, αυξήσεις, κλπ). Στη δεύτερη περίπτωση, οι εργαζόμενοι/ες εμφανίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ στην πραγματικότητα έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας. Στην τελευταία έχουμε να κάνουμε με τη γνωστή σε όλους μας «μαύρη εργασία». Από την άλλη, πολλοί και πολλές από εμάς, ανεξάρτητα από την ύπαρξη σύμβασης, υποχρεωνόμαστε συχνά να κάνουμε απλήρωτες υπερωρίες, εξαιτίας του μεγάλου φόρτου εργασίας. Πολλές ΜΚΟ, με δικαιολογία τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους, προσλαμβάνουν λιγότερο προσωπικό από ότι χρειάζονται για το έργο που φέρνουν εις πέρας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να επιβαρυνόμαστε με φόρτο που αντιστοιχεί κανονικά σε δύο ή και τρεις θέσεις εργασίας.

Για τους λόγους αυτούς οι εργαζόμενοι σε ΜΚΟ αποφασίσαμε να ιδρύσουμε το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ). Πρόθεσή μας είναι να αρχίσουμε να μιλάμε συλλογικά και πολιτικά για τα εργασιακά μας προβλήματα, να αλληλοϋποστηριζόμαστε, να διεκδικούμε λύσεις όλοι και όλες μαζί, να αντιστεκόμαστε στην καταπάτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Να αρχίσουμε να χτίζουμε μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Αυτό στο οποίο εστιάζουμε είναι η εργοδοτική πολιτική των ΜΚΟ. Στο πεδίο αυτό αναγνωρίζουμε ότι οι εργασιακές σχέσεις που βιώνουμε ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες δεν διαφέρουν από αυτές που επικρατούν στο κυρίαρχο καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Οι ΜΚΟ βασίζουν την δημιουργία, δράση και λειτουργία τους στο κοινωνικό έρεισμα που έχουν υποστηρίζοντας και προωθώντας αξίες όπως η «βιώσιμη ανάπτυξη» και τα «ανθρώπινα δικαιώματα». Συχνά λοιπόν συμπεριφέρονται στο εργατικό δυναμικό τους σαν να ήταν «πολίτες που θα θυσιαστούν για τα πιστεύω τους», με αποτέλεσμα να καταπατούν βασικά εργασιακά δικαιώματα για τα οποία έχουν δοθεί ιστορικοί αγώνες.

Το Σωματείο στοχεύει στο να έρθει αντιμέτωπο με αυτή τη νοοτροπία, γιατί δεν είναι παρά μία δικαιολογία έτσι ώστε να συντελείται με λιγότερες αντιδράσεις η εκμετάλλευση των εργαζομένων στις ΜΚΟ. Αν η ίδρυση ενός τέτοιου Σωματείου ήταν έλλειμμα, σήμερα είναι ανάγκη. Γιατί ξέρουμε πως η κρίση δεν είναι παρά μια δικαιολογία έτσι ώστε η ακύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων που συντελείται εδώ και περίπου μία εικοσαετία να ενταθεί και να δημιουργήσει έναν νέο οικονομικό καταμερισμό, που ολοένα πλησιάζει στον κανιβαλισμό, και βαραίνει ανεπίστρεπτη όλους και όλες τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες. Για αυτό:

  • Αναδεικνύουμε τα ιεραρχικά μοντέλα και τις διακρίσεις που υπάρχουν μέσα στις ΜΚΟ.
  • Χτίζουμε ένα αυτοτελές, αυτό-οργανωμένο συλλογικό υποκείμενο των εργαζόμενων στον κλάδο, με σκοπό να κατακτήσουμε αυτονομία στην ρύθμιση των εργασιακών μας όρων και σχέσεων, χωρίς διαμεσολαβητές.
  • Υπερασπιζόμαστε και διεκδικούμε τα εργασιακά, συνδικαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
  • Πολεμάμε όλες τις αδικαιολόγητες διακρίσεις στους όρους αμοιβής και εργασίας μας.
  • Κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη στους συναδέλφους μας και αναπτύσσουμε σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων σε ΜΚΟ, γιατί η συλλογικότητα είναι η μόνη μας ελπίδα σε έναν κόσμο που ανθεί ο ατομισμός.

Δεν θα αφήσουμε τις ηθικές αξίες -οικολογικές, ανθρωπιστικές ή άλλες- που επικαλούνται οι ΜΚΟ να οδηγήσουν την ιστορία των κοινωνικών αγώνων σε οπιθροχώρηση. Τα εργασιακά δικαιώματα και η έμπρακτη εφαρμογή τους είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα. Οι ζωές μας είναι για να βιωθούν και όχι να καταναλωθούν στη δουλειά.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στις ΜΚΟ να έρθουν στις συνελεύσεις του Σωματείου, να γνωριστούμε και να συζητήσουμε τα προβλήματα και να βρούμε μαζί τις λύσεις.

Να πάρουμε την ζωή μας από τα χέρια τους.

Αυτο-οργάνωση – Αντίσταση

Συλλογικότητες – Σωματεία Βάσης – Αδιαμεσολάβητος συνδικαλισμός

 
 
Σωματείο Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ
(ΣΒΕΜΚΟ)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *