Πόσες ώρες έχει το 8ωρο;

Όσες και όσοι απασχολούμαστε στις χρηματοδοτούμενες δομές για την υποστήριξη των προσφύγων μέσω παροχής κατοικίας, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης και γενικότερα στη διαχείριση υποθέσεων (case management) βρισκόμαστε πλέον μπροστά στην εξής συνθήκη: Η δουλειά μας δεν τελειώνει ποτέ.

Μετά το πέρας του 8ωρου το τηλέφωνο συνεχίζει να χτυπά για σημαντικά και ασήμαντα θέματα: έκτακτα περιστατικά υγείας, βλάβες στο σπίτι που φιλοξενούνται οι πρόσφυγες, ασυνόδευτοι ανήλικοι που χρειάζονται υποστήριξη, με αποτέλεσμα να συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με τις υποθέσεις που –υποτίθεται– αφήσαμε στο γραφείο μας. Η διαχείριση μπορεί να συνεπάγεται συνοδεία ή τηλεφωνική διασύνδεση για την επίλυση του περιστατικού, σε κάθε περίπτωση όμως, καταπατά τον προσωπικό μας χρόνο και μας καθιστά ομήρους του τρόπου που οι ΜΚΟ στέκονται απέναντι στους εργαζόμενους και στις εργαζόμενές τους. Βρισκόμαστε δηλαδή σε μια διαρκή εφημερία ή on call, όπως συνηθίζεται να λέγεται.

Η κατάσταση αυτή έχει αρχίσει να παγιώνεται και είναι πολύ κοντά στο να θεωρείται κανονική χωρίς ταυτόχρονα να φαίνεται ότι έχουμε τα εργαλεία να προστατευτούμε – λόγω της πλημμελούς εκπαίδευσης και ενημέρωσης που συνήθως παρέχεται – από το φόρτο εργασίας από τη μια και από την εργοδοτική αυθαιρεσία από την άλλη. Το πρόβλημα αυτό γίνεται ακόμη πιο εμφανές με τις/τους διερμηνείς που αποτελούν ουσιαστικά και το πρόσωπο αναφοράς λόγω γλώσσας και πολιτισμού για τον προσφυγικό πληθυσμό.

Όλη αυτή η συνθήκη έχει ως συνέπεια:

  • Τη συναισθηματική εξόντωση και την εργασιακή κόπωση των εργαζομένων στον τομέα αυτό.
  • Την καταπάτηση των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων μας και δη αυτό της θεσμισμένης 8ωρης εργασίας.
  • Την επιβεβαίωση ότι η δουλειά στις ΜΚΟ δεν είναι μόνο δουλειά, αλλά και λίγο εθελοντισμός (sic).

Δεν υπονοούμε ότι αρνούμαστε τις εργασιακές μας υποχρεώσεις. Όμως αυτές οφείλουν να είναι ξεκάθαρα κατανεμημένες στο χρόνο και φυσικά αμειβόμενες. Δεν είμαστε στελέχη. Είμαστε εργαζόμενες και εργαζόμενοι και διεκδικούμε:

  • 8ωρη εργασία.
  • Για κάθε επιπλέον ώρα απασχόλησης με φυσική παρουσία ή on call να εφαρμόζονται πλήρως όλες οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας (προσαυξήσεις υπερεργασίας, υπερωριών, εργασίας Κυριακής/αργίες, νυχτερινής εργασίας κ.ο.κ.).
  • Εκπαίδευση και ενημέρωση πριν την ανάληψη εργασίας.
  • Συμβάσεις, όπου θα αναγράφονται ξεκάθαρα οι υποχρεώσεις μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *