ΣΙΓΑ ΜΗ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΠΕΡΓΗΣΟΥΜΕ

Τη Δευτέρα ψηφίζεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων της 3ης αξιολόγησης. Ένα πολυνομοσχέδιο που έρχεται να νομοθετήσει -πέρα από τις τροπολογίες που αφορούν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την εισαγωγή των δημόσιων εταιρειών κοινής ωφέλειας στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων- την περιστολή του δικαιώματος στην απεργία των πρωτοβάθμιων σωματείων, φέροντας ακόμα ένα χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η σημερινή εργασιακή πραγματικότητα περιλαμβάνει εργοδότες που τρομοκρατούν και απολύουν όποιον/α εργαζόμενο/η αρνείται να επιστρέψει το δώρο των Χριστουγέννων, απλήρωτες υπερωρίες, επισφαλή και ελαστική εργασία, με μπλοκάκι, ακόμα και μαύρη ή ανασφάλιστη. Από την άλλη, με αφορμή την ανεργία, κυβερνήσεις και εργοδοσία προωθούν περαιτέρω την επισφάλεια στην εργασία.

Την ίδια ώρα, λοιπόν, που η εργοδοτική αυθαιρεσία υιοθετεί ακραίες αντεργατικές πρακτικές καλυμμένες με νομιμοφανείς ενέργειες, η κυβέρνηση επιλέγει να περιστείλει το δικαίωμα στην απεργία από τα πρωτοβάθμια σωματεία, συρρικνώνοντας έτσι περαιτέρω τα εργατικά κεκτημένα. Συγχρόνως, κρατώντας σαφή αντεργατική στάση, οι ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και πολλά Εργατικά Κέντρα έκαναν γαργάρα το κάλεσμα πολλών πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων για κινητοποιήσεις και δεν κήρυξαν απεργία ούτε τις ημέρες κατάθεσης προς ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Για εμάς όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν τρία πράγματα. Αρχικά, αναδεικνύει το μέγεθος της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και τη συνεχιζόμενη επίθεση από κράτος και αφεντικά στο ταξικό κίνημα και την ανάγκη να αγωνιστούμε κόντρα στην εκμετάλλευση αυτή. Δεύτερον, αναδεικνύει τον εργοδοτικό και γραφειοκρατικό χαρακτήρα της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, που λειτουργούν ενάντια στη βάση και τα συμφέροντα των εργαζομένων. Τρίτον, αναδεικνύει την αναμενόμενη κατάρρευση των ελπίδων, που μέρος των εργαζομένων ανέθεσε, μέσω της ψήφου του, στην επονομαζόμενη “αριστερή” κυβέρνηση. Το εργατικό κίνημα δεν χρειάζεται κανενός είδους μεσάζοντα,  αντιπρόσωπο ή κυβέρνηση για τις διεκδικήσεις και την προάσπιση των συμφερόντων του. Οι ταξικοί αγώνες είναι αποτελεσματικοί όταν προέρχονται μέσα από διαδικασίες βάσης και οργανώνονται και εκφράζονται ακηδεμόνευτα και χωρίς αυταπάτες.

Απέναντι στις επιθέσεις εργοδοσίας και κυβερνήσεων στα εργατικά μας δικαιώματα, το όπλο μας είναι η συλλογικότητα, η αυτοοργάνωση, η αλληλεγγύη, ο αγώνας, η απεργία.

Το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καλεί όλους/ες τους/τις εργαζομένους/ες σε ΜΚΟ -με όποιο καθεστώς και αν δουλεύουν- να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους και να συμμετάσχουν μαζικά ενάντια στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, ημέρα ψήφισης των μέτρων.

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ:
5:30 μ.μ. – Πλατεία Κολοκοτρώνη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *