ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΚΟ «ΑΝΙΜΑ» ΚΑΙ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Παρασκευή 10/01/2020

Μία νέα καταγγελία για απόλυση από ΜΚΟ – και, συγκεκριμένα, για την εκδικητική απόλυση της συναδέλφισσας Ε.Γ., ψυχολόγου, από τη ΜΚΟ «ΑΝΙΜΑ» – έρχεται να αποδείξει για άλλη μία φορά ότι οι ιδιωτικοποιημένες εργασιακές σχέσεις στην ψυχική υγεία και η επισφαλής θέση των εργαζομένων είναι αλληλένδετες με την παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων και με τη διαιώνιση των ασυλικών πρακτικών. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με παλαιότερο κάλεσμα του Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο. (Σωματείου Εργαζόμενων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευαίσθητων Κοινωνικά Ομάδων), η «ΑΝΙΜΑ» συγκαταλεγόταν στους φορείς για τους οποίους «εργαζόμενοι καταγγέλλουν διοικήσεις ότι πιέζουν, εκβιάζουν, τρομοκρατούν, ακόμα και απολύουν εργαζομένους που άσκησαν το νόμιμο δικαίωμά τους να κάνουν επίσχεση». Επιπλέον, πρόσφατα, τον Ιούνιο του 2019, η ίδια ΜΚΟ δέχτηκε καταγγελία από σύλλογο οικογενειών για την ψυχική υγεία αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης των ενοίκων της στεγαστικής δομής της.

Η στεγαστική δομή της ΜΚΟ «ΑΝΙΜΑ», η οποία καλείται να προωθήσει την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση πρώην έγκλειστων σε ψυχιατρικά ιδρύματα, αντιμετωπίζοντάς τους/τις ως υποκείμενα με πλήρη δικαιώματα, κάθε άλλο παρά επιτελεί το αποκαταστασιακό της έργο. Αντίθετα λειτουργεί σε ένα κανονιστικό πλαίσιο απαγορεύσεων και «ανταμοιβών», που χρονιοποιούν και ακυρώνουν τους/τις ενοίκους, χωρίς να τους/τις συμπεριλαμβάνει σε μικρές και μεγάλες αποφάσεις. Κατά την εκπλήρωση των επιστημονικών και θεραπευτικών της καθηκόντων, η Ε.Γ. δεν έπαψε να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ενοίκων και να αγωνίζεται για τη διάνοιξη χώρων αυτοπροσδιορισμού τους, με αποτέλεσμα να στοχοποιηθεί από τη διοίκηση της ΜΚΟ. Η απόλυσή της δεν συνδέθηκε ούτε καν προσχηματικά με τυπικές παραλείψεις, αλλά ρητά και ευθέως με την επιλογή μίας χειραφετητικής θεραπευτικής προσέγγισης, η οποία αντιστέκεται στον πειθαρχικό έλεγχο, στις τιμωρητικές πρακτικές, στην παθητικοποίηση των ωφελουμένων και στην έλλειψη σεβασμού απέναντί τους. Είναι τουλάχιστον προκλητικό από μέρους της διοίκησης ότι μετά από σχεδόν 3,5 χρόνια απασχόλησης της Ε.Γ. στην εν λόγω στεγαστική δομή, αναφέρθηκε ως «βάσιμος λόγος» απόλυσής της η «ανικανότητα κατά την εκτέλεση της εργασίας».

Για άλλη μια φορά, λοιπόν, προκύπτει ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση ακόμα και των στοιχειωδών δικαιωμάτων είναι κοινός για εργαζόμενους/ες και χρήστ(ρι)ες υπηρεσιών. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι και σε αυτήν την περίπτωση εκφράστηκε έμπρακτα η αλληλεγγύη ενοίκων της στεγαστικής δομής της ΜΚΟ «ΑΝΙΜΑ» προς την Ε. Γ.

Την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020 [Κτίριο 9, Αίθουσα 10] στις 09.00 εκδικάζεται η αγωγή της Ε.Γ. κατά της ΜΚΟ «ΑΝΙΜΑ» με αιτήματα την αναγνώριση της ακυρότητας της απόλυσης και την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης.

Το ΣΒΕΜΚΟ στηρίζει την αγωγή της συναδέλφισσας κατά της ΜΚΟ «ΑΝΙΜΑ» και θα είμαστε στο πλευρό της -και στο πλευρό κάθε συναδέλφου/ισσας- μέχρι την οριστική της δικαίωση. Επίσης κηρύσσει στάση εργασίας την Παρασκευή, 10/01/2020 από 09:00-13:00, προκειμένου οι συνάδελφοι να παρευρεθούν στην εκδίκαση της αγωγής της συναδέλφισσας.  

Εργαζόμενοι/ες και εξυπηρετούμενοι/ες των υπηρεσιών δεν είμαστε αντίπαλοι, αλλά ενωμένοι/ες σε ένα κοινό αγώνα για μία καλύτερη ποιότητα ζωής, παρά τον αντίθετο ρόλο που μας επιφυλάσσει το σύστημα που μας περιβάλλει. Πρακτικές σαν της ΜΚΟ «ΑΝΙΜΑ» θα μας βρίσκουν απέναντι και στο πλευρό όσων αντιστέκονται στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Οι αγώνες μας είναι κοινοί· δεν είναι προσωπικοί ή μεμονωμένοι, αλλά συλλογικοί και μας αφορούν όλους και όλες.