Εκδικητικές απολύσεις στη ΜΚΟ Κοινωνικό ΕΚΑΒ

Εδώ και πολλούς μήνες οι εργαζόμενες/οι της δομής Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΚΟ Κοινωνικό ΕΚΑΒ στον Πειραιά πήραν θέση απέναντι στις εργοδοτικές και επαγγελματικές αυθαιρεσίες της Διοίκησης. ΄Ηδη από το Φεβρουάριο, με απολογιστικό φύλλο που απέστειλαν στη Διοίκηση, έθεσαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά λόγω έλλειψης επαρκών και κατάλληλων υποδομών, ανεπάρκειας οργάνωσης και συντονισμού, μη πρόσληψης απαραίτητων επαγγελματικών ειδικοτήτων, έλλειψης επιμόρφωσης του προσωπικού σε θέματα παιδικής προστασίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Διοίκηση και ο Συντονισμός της Δομής αρχικά αδιαφόρησε στις εκκλήσεις των εργαζομένων αποδεικνύοντας ότι αυτό που πραγματικά την ενδιαφέρει είναι η συνέχιση της λειτουργίας του προγράμματος εις βάρος της υγειονομικής προστασίας των εργαζομένων και εις βάρος  του δικαιώματος των ασυνόδευτων ανηλίκων  σε ασφαλείς συνθήκες διαμονής.

Κατά την περίοδο του lockdown η διοίκηση των Δομών και της Οργάνωσης “Κοινωνικό ΕΚΑΒ”, συνέχισε την αντεργατική της πολιτική. Αγνοώντας  τα θέματα που είχαν θέσει οι εργαζόμενοι δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για την ασφάλεια ανηλίκων και προσωπικού ούτε λειτούργησε με το ελάχιστο απαραίτητο προσωπικό, ως όφειλε. Αντίθετα, επέλεξε να απαντήσει με ειρωνείες, πιέσεις, ψευδή ηθικά διλήμματα, εντατικοποίηση της εργασίας και ελαστικοποίηση των ωραρίων, με αποκορύφωμα την πρώτη εκδικητική απόλυση συναδέλφου από την δομή ασυνόδευτων ανηλίκων του Πειραιά.

Να τονίσουμε ότι εν τέλει πραγματοποιήθηκαν άλλες τέσσερις απολύσεις συναδελφισσών και συναδέλφων. Ουσιαστικά οι Διοίκηση απέλυσε όσους/ες εργαζόμενους/ες επέλεξαν να μη σιωπήσουν στις εργασιακές και επαγγελματικές παράτυπες δράσεις της οργάνωσης. Μάλιστα η οργάνωση δεν έχει προχωρήσει στην απαιτούμενη αποπληρωμή των υπόλοιπων μισθολογικών υποχρεώσεων που εκκρεμούν από τις απολύσεις εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Σημειώνουμε ότι η Διοίκηση, επιδιώκοντας να καλύψει τα κενά της και τις παραβάσεις της και να προκαταλάβει τη δική της αλήθεια στο δημόσιο λόγο, στις 8/05 πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου. Η αλήθεια, όμως που συνέχιζαν να βιώνουν οι εργαζόμενες/οι είναι πολύ διαφορετική. Δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (ενδεικτικά δεν υπήρχε στη δομή ο απαιτούμενος αριθμός μασκών και αντισηπτικών). Για αυτά τα ζητήματα μάλιστα έγινε σύσταση και από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ κατά την λήψη test στις 22/04 και από το τεχνικό κλιμάκιο του ΣΕΠΕ, που κατέγραψε τις επισφαλείς συνθήκες διαμονής ανηλίκων και εργασίας στις 27/05.

Επιπλέον γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι καμία εκπαιδευτική διαδικασία δεν παύθηκε, αντίθετα έγινε πρόσληψη και υπήρχε παρουσία εκπαιδευτικού εν μέσω καραντίνας. Μάλιστα αυτό συνέβη σε συνθήκες τραγικών ελλείψεων και χωρίς να υπάρχουν κατάλληλοι χώροι για να υλοποιούνται οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν είχαν ως στόχο την «τηλεκπαίδευση» των μαθημάτων ένταξης στο δημόσιο σχολείο, αλλά την υποστήριξη ξενόγλωσσων μαθημάτων σε συνεργασία με ιδιωτικό φορέα. Τα εν λόγω μαθήματα απαιτούσαν καθημερινά την παρουσία εκπαιδευτικού μέσα σε μια αίθουσα συνωστισμένη από παιδιά. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες του επιστημονικού προσωπικού της δομής συνέχισαν να θέτουν όλα τα παραπάνω ζητήματα στις συναντήσεις προσωπικού και σε κείμενα τους. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η στοχοποίηση τους από την Διοίκηση και η απόλυσή  συνολικά 5 εξ αυτών. Η Διοίκηση, αφού πρώτα αρνήθηκε να συναντηθεί με την επιστημονική ομάδα όπως της ζητήθηκε, απάντησε με ατομικές συναντήσεις προσπαθώντας να εκφοβίσει τις/τους εργαζόμενες/ους ώστε να αναβάλουν την απαίτηση των εργαζομένων να βρεθεί ένας κοινός και συλλογικός τρόπος αντιμετώπισης των εξαιρετικά σοβαρών θεμάτων που είχαν τεθεί και αδιαφορώντας για την αγωνία τους. Οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες στοχοποιήθηκαν και απολύθηκαν με εξευτελιστικές και επικίνδυνες δικαιολογίες, γιατί μαζί με τις συναδέλφους τους μιλούσαν για λανθασμένες ενέργειες και παραλείψεις των Συντονιστών και της Διοίκησης, που θέτουν ή μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχοσυναισθηματική ασφάλεια και ευημερία των παιδιών και των εργαζόμενων.

Δεν υποτασσόμαστε στον εκφοβισμό, την εκδικητική λογική  και την πειθάρχηση των εργαζομένων που προσπαθεί να επιβάλει η διοίκηση μέσω των απολύσεων των συναδέλφων μας, που ως όφειλαν ενημέρωσαν τη Διοίκηση για τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων και τη δική τους. Οι συναδέλφισσες/οι μας απολύθηκαν παράνομα  και καταχρηστικά, αλλά κυρίως εκδικητικά επειδή μίλησαν για τα πραγματικά προβλήματα της δομής.

Η δική μας στάση είναι εξίσου καθοριστική στην επέλαση που βιώνουν και θα βιώσουν όλοι/ες οι εργαζόμενοι/ες στις ΜΚΟ και ευρύτερα στον ιδιωτικό τομέα.

Σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν, δεν υποχωρούμε, αλλά διεκδικούμε. Δεν  αποδεχόμαστε «ηθικά» διλήμματα είτε Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων/Παιδικής Προστασίας με ανεπάρκειες και ελλείψεις, είτε παιδιά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα κρατητήρια, στο δρόμο.

Δεν θα σιωπήσουμε στιγμή απέναντι στον εκφοβισμό, τη στοχοποίηση, τις επισφαλείς εργασιακές συνθήκες, την εκμετάλλευση και την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Άμεσα μέτρα υγειονομικής προστασίας για προσωπικό και ασυνόδευτους ανήλικους.

Καμία άλλη εκδικητική απόλυση ή εξαναγκασμό σε παραίτηση στη Μ.Κ.Ο Κοινωνικό ΕΚΑΒ.

Άμεση ανάκληση των εκδικητικών απολύσεων.

Άμεση απόδοση των μισθών των εργαζομένων ορισμένου χρόνου.