ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ!

Καμία έκπληξη δεν αποτελεί για εμάς η απόφαση της 14ης Μαΐου 2019 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που απορρίπτει τις διεκδικήσεις της συναδέλφισσας προς την ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση για την αναγνώριση του εξαρτημένου της εργασίας της και όσα απορρέουν από το νόμο. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις για την στάση του κρατικού μηχανισμού και της δικαστικής εξουσίας απέναντι στους/ις εργαζόμενους/ες. Γνωρίζουμε καλά ότι νόμος είναι το συμφέρον του εργοδότη και μπορεί να αλλάξει μόνο με συλλογικούς αγώνες.

Η ΜΕΤΑδραση, καθώς και άλλες ΜΚΟ, αναπτύσσονται επενδύοντας σε ένα ανθρωπιστικό προφίλ σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ίδια στιγμή που καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων τους, αποποιούμενες τις εργοδοτικές τους ευθύνες.

Από το 2011, η συγκεκριμένη ΜΚΟ απασχολούσε χωρίς ασφάλιση, εργαζόμενους/ες στο πρόγραμμα Συνοδειών Ασυνόδευτων Ανηλίκων, με το καθεστώς των παράνομων και καταχρηστικών “τίτλων κτήσης” (η γνωστή απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης), καθεστώς το οποίο άφηνε έκθετους/ες του/τις εργαζομένους/ες, οι οποίοι/ες ήταν αναγκασμένοι/ες να κάνουν ταξίδια εκτός έδρας, έχοντας υπό την ευθύνη τους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Τον Μάρτιο του 2018 η ΜΚΟ αναγκάστηκε λόγω νέων διατάξεων να σταματήσει το καθεστώς των τίτλων κτήσης και επέλεξε να επιβάλλει σε όλο το προσωπικό του τμήματος Συνοδειών την έκδοση Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών. Τακτική που συνεχίζει να αφήνει έκθετους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, οι οποίοι/ες ενώ στην πραγματικότητα έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας (καθώς ο τρόπος, ο τόπος και ο χρόνος ορίζεται από τη ΜΚΟ), η ΜΕΤΑδραση τους/τις αναγκάζει καταχρηστικά να θεωρηθούν εξωτερικοί συνεργάτες και ελεύθεροι επαγγελματίες και να καλύψουν το κόστος της ασφάλισής τους εξ ολοκλήρου οι ίδιοι! Τον Ιούλιο του 2018 κατατέθηκε αγωγή εναντίον της ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση  από συνοδό ασυνόδευτων ανηλίκων, η οποία απολύθηκε καθώς αρνήθηκε να δεχτεί το νέο καθεστώς. Εργαζόταν στη ΜΚΟ συνεχόμενα από το 2013 χωρίς ασφάλιση, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Αυτές είναι οι πρακτικές της ΜΕΤΑδρασης, που το δικαστήριο αποφάσισε να ονομάσει «σύννομες» με την εργατική νομοθεσία, εξυπηρετώντας, έστω και πρωτόδικα, την εργοδοτική ασυδοσία.

Το παράνομο εργασιακό καθεστώς στη ΜΕΤΑδραση δεν αποτελεί πρωτοτυπία. Μες στο ίδιο έτος, η ίδια ΜΚΟ καταδικάστηκε τελεσίδικα από το Εφετείο για παραβίαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας μετά από σχετική αγωγή που κατέθεσε εργαζόμενη διερμηνέας, η οποία διεκδικούσε κι εκείνη να αναγνωριστεί το εξαρτημένο της εργασίας της.

Για εμάς τα εργατικά κεκτημένα δεν αρχίζουν, τελειώνουν ή αμφισβητούνται στις αίθουσες των δικαστηρίων, αλλά κατακτώνται μέσα από συλλογικούς αγώνες. Από την πρώτη στιγμή, συνάδελφοι και συναδέλφισσες της εργαζόμενης, καθώς και το ΣΒΕΜΚΟ στάθηκαν στο πλευρό της.

Μετά τη δημοσίευση της πρωτόδικης απόφασης, η ΜΕΤΑδραση με ανακοίνωσή της στις 03/06/2019 στον ιστότοπό της, αναφέρεται σε συντονισμένες προσπάθειες σπίλωσης της φήμης της οργάνωσης. Θεωρούμε ότι δεν χρειάζεται βοήθεια στο να συνεχίσει η ίδια την δυσφήμιση του έργου της, μέσα από απειλές και αυθαιρεσίες απέναντι στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες. Καλό θα ήταν να μην μιλάει εξ ονόματος των εργαζομένων της, την στιγμή που οι ίδιοι έχουν καταγγείλει αυτές τις πρακτικές της (https://svemko.espivblogs.net/?p=1163). Τέλος, να της θυμίσουμε ότι είμαστε εργαζόμενοι/ες (και μάλιστα σε επισφαλείς συνθήκες εργασίας) και όχι «συνεργάτες».

 

Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την οριστική δικαίωση:

-ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ

-ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΟΡΩΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ/-ΕΣ

-ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *