ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΗ ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ 24 ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 30/1/2020

Στα μέσα Δεκέμβρη του 2019, στο Κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΜΚΟ Άρσις στην Αθήνα, ανακοινώνονται 6 απολύσεις με το τέλος του έτους.  Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, έπειτα από συνεχείς ανακοινώσεις και εξοντωτικές συναντήσεις προσωπικού, η διοίκηση καταλήγει στη βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας 2 συναδέλφων, μετατρέποντας τις συμβάσεις τους σε μερικής απασχόλησης, και την παράταση της σύμβασης για ένα μήνα, μέχρι δηλαδή 31/1/2020, μίας συναδέλφισσας. Τα παραπάνω δεν εκθέτουν μονάχα την κακοδιαχείριση και την προχειρότητα με την οποία η εν λόγω ΜΚΟ σχεδιάζει τη δράση της, αλλά φέρνουν για ακόμη μία φορά στην επιφάνεια την πραγματικότητα της επισφάλειας των εργασιακών συνθηκών στον χώρο των ΜΚΟ. Απέναντι στη βαρβαρότητα και στον κανιβαλισμό που θέλησε να επιβάλει η εργοδοσία της ΜΚΟ Άρσις, η οποία δε δίστασε να μεταθέσει στις/στους συναδέλφους την απόφαση του ποιος/α θα μείνει και ποιος/α θα φύγει προτάσσοντας ως επιλογή την εθελούσια αποχώρηση – ενδεικτικό της φθοράς που έχουν υποστεί οι συνάδελφοι είναι πως έχουν υπάρξει 2 παραιτήσεις – οι εργαζόμενοι/ες παρατάσσονται όλο αυτό το διάστημα προτάσσοντας τη συναδελφική αλληλεγγύη.

Η ομάδα εργαζομένων του ΚΥΝ άμεσα συσπειρώθηκε και προέβη στην αποστολή επιστολών διαμαρτυρίας προς τη διοίκηση, επιστολών ενημέρωσης προς τους/ις συναδέλφους/ες τους στις υπόλοιπες δομές της ΜΚΟ Άρσις και σε μαζικές κινητοποιήσεις με το επιχειρησιακό σωματείο διεκδικώντας την αναίρεση των παραπάνω. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 3 στάσεις εργασίας και μία συνάντηση του επιχειρησιακού σωματείου με την εργοδοσία, στην οποία εκείνη δε δίστασε να παραδεχτεί πως κριτήριο επιλογής για όσα επέβαλε ήταν ποιος/α δικαιούται λιγότερα σε περίπτωση απόλυσης και διεκδίκησης αποζημιώσεων. Η ομάδα εργαζομένων του ΚΥΝ, συνδιαμορφώνοντας τις αποφάσεις τους για κινητοποιήσεις με το επιχειρησιακό σωματείο, συμμετέχοντας και στηρίζοντας ενεργά τις δράσεις τους, δίνουν μία πολιτική και συνδικαλιστική μάχη από τα κάτω υπενθυμίζοντας στα αφεντικά τους πως δεν είναι αναλώσιμοι/ες και ότι καμιά και κανένας δε στέκεται μόνη της και μόνος του.

Οι αγώνες που έχει δώσει το ΣΒΕΜΚΟ όλα αυτά τα χρόνια φανερώνουν κάτι που αν και αυτονόητο δεν αποτελεί κοινό τόπο σε όλους τους χώρους δουλειάς μεταξύ των εργαζομένων: η εργασιακή επισφάλεια αποτελεί την πραγματικότητα μέσα στην οποία καλούμαστε να εργαστούμε όλοι και όλες και την πάγια στρατηγική των εργοδοσιών απέναντι στους/ις εργαζόμενους/ες. Κοινός τόπος όλων μας είναι η καταστρατήγηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων από τις εργοδοσίες των ΜΚΟ, η μη αναγνώριση του πραγματικού καθεστώτος εργασίας μας μέσω της υπογραφής συνεχόμενων συμβάσεων ορισμένου χρόνου, η ανασφάλιστη εργασία, το «μπλοκάκι», η επιθετική στάση με απολύσεις, ψυχολογικούς και ηθικούς εκβιασμούς απέναντι σε όσους/ες διεκδικούν όσα τους οφείλονται. Οι εργοδοσίες έχουν τους λόγους τους να χτίζουν το «ανθρωπιστικό» τους προσωπείο στις πλάτες μας και εμείς κάθε λόγο να υπερασπιζόμαστε τους/ις εαυτούς/ές μας, συλλογικοποιώντας τις ανάγκες και τους αγώνες μας.

Δηλώνουμε την αμέριστη και αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη μας στον αγώνα των εργαζομένων της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ και στηρίζουμε τη διεκδίκηση για:

– Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλες και όλους

– Καμία περικοπή θέσεων εργασίας

– Άμεση ανανέωση της σύμβασης της συναδέλφισσάς μας

– Προστασία των Εργασιακών συνθηκών και δικαιωμάτων

 

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 30/1/2020

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΙΣ 10.00 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ (Μαυροματαίων 43, Αθήνα)