Ψήφισμα συμπαράστασης στις εργαζόμενες συμβασιούχες της υπηρεσίας ασύλου

 

Δύο χρόνια μετά τις απολύσεις 17 εργαζομένων με σύμβαση ορισμένου χρόνου από την υπηρεσία ασύλου τον Απρίλη του 2020, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προχωράει εκ νέου σε απόλυση 10 εργαζόμενων, που παρέμειναν στην εργασία τους έπειτα από δύο δικαστικές νίκες επί των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων.

Πρόκειται για εξόφθαλμα άνιση και διακριτική μεταχείριση εργαζόμενων γυναικών με μικρά παιδιά, τρείς εκ των οποίων βρίσκονται σε κύηση, και για εκδικητική στάση του υπουργείου σε συνδικαλίστριες ιδρυτικά μέλη του σωματείου εργαζομένων συμβασιούχων, την ίδια στιγμή που παρατάθηκαν οι συμβάσεις του συνόλου των συμβασιούχων της υπηρεσίας ασύλου για ένα τουλάχιστον έτος.

Επιπλέον, είναι μέρος ενός συνολικού αντεργατικού πολιτικού σχεδιασμού, όπως είναι και η θέσπιση του ‘’Μητρώου Μελών μη Κυβερνητικών Οργανώσεων’’ που αντιμετωπίζουμε στο χώρο των μκο, οι οποίες έσπευσαν βεβαίως πρόθυμα να το εφαρμόσουν. Ως  σωματείο αγωνιζόμαστε συλλογικά και ανυποχώρητα ενάντια στο εν λόγω μητρώο, για να μην περάσει η κανονικοποίηση της πειθάρχησης, της εργασιακής ειρήνης και της αποψίλωσης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Για να μην είναι στο χέρι του κάθε υπουργού και της κάθε κυβέρνησης να αποφασίζει ποιο ‘’κανονικό’’εργαζόμενο θα έχει πρόσβαση στην εργασία και ποιο θα αποκλείεται από αυτή. Όπως και στην περίπτωση των συνδικαλιστριών της υπηρεσίας ασύλου, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: αν συνδικαλίζεσαι, θα απολύεσαι.

Το σωματείο μας, έχοντας επιλέξει σταθερά τον συλλογικό αυτοοργανωμένο αγώνα του  συνδικαλισμού βάσης, εναντιώνεται σε μεθοδεύσεις που ανοίγουν το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση, ανεργία και στοχοποίηση των εργατικών αγώνων. Στηρίζουμε και στεκόμαστε αλληλέγγυα στον μακροχρόνιο αγώνα των απολυόμενων συνδικαλιστριών εργαζόμενων.

  • Να παρθούν πίσω οι απολύσεις των 10 εργαζόμενων.
  • Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας ενάντια στο νέο εργασιακό ζόφο που επιχειρούν να μας επιβάλλουν.